Hearts of Oak kampioen van Afrika

Eerder verschenen in Hard Gras, 2000

In een wedstrijd die gekenmerkt werd door vele incidenten heeft Accra Hearts of Oak de Afrikaanse ChampionsLeague weten te winnen. Na de uitwedstrijd tegen Esperance in Tunis reeds verrassend met 1-2 te hebben gewonnen heeft ‘Phobia’ ook de tweede wedstrijd in eigen huis met slechts ogenschijnlijk gemak met 3-1 weten te winnen.

Chokri el Ouaer

De Tunesische keeper verwondde zichzelf...

De meest prestigieuze Afrikaanse Cup voor clubteams komt daarmee voor slechts de derde maal in zeventien jaar in West Afrika terecht. Vanaf 1984 regeerde afwisselend de Noordafrikaanse landen Egypte, Marokko, Algerije en Tunesië over het continent, tussendoor slechts in 1995 onderbroken door de Orlando Pirates uit Zuid-Afrika en twee jaar geleden door Asec Mimosas uit Cote D’Ivoire. De overwinning van de Ghanezen is echter niet alleen om die reden opmerkzaam. De titel markeert het einde van een merkwaardige, vaak heroïsche toernooi. Niet het winnen van de Champions League maar de kwalificatie daarvoor in de voorronde was nagenoeg onmogelijk. In de tweede voorronde had het lot de Hearts of Oak gekoppeld aan de ‘daring club’ uit de Democratische Republiek Kongo, Motema Pembe uit Kinshasa. In Afrika wordt over deze club gesproken als ‘a cult and not just a club’, een sekte. De gewone wedstrijden van Motema Pembe worden volgens schattingen bezocht door honderdtwintigduizend bezoekers, maar voor een Afrikaanse Champions League kwalificatieronde worden er geen schattingen meer gemaakt.

Als spelers ooit een hel hebben voelen losbarsten in een voetbalstadion dan moeten het de spelers van de Hearts of Oak geweest zijn die hun 4-1 thuisoverwinning moesten verdedigen tegenover de jongens van President Laurent Kabila. Alle mogelijke middelen waren ingezet om de zaken in het Kinshasa Stadium recht te zetten. Al voor de wedstrijd werd een begin gemaakt met de intimidatie door de Ghanezen te storen in de voorbereiding. Een hotel werd, tegen de afspraken in, niet geregeld. Noodgedwongen moesten de Ghanese kampioen uitwijken naar de Ghanese Ambassade in naburige Kongo Brazzaville. Hearts of Oak’s video cameraman werd gedurende twee uur vastgehouden en onderging volgens Ghanese media van zijn Afrikaanse broeders vernederingen die geen publicatie verdragen. Daarnaast werd een bestuurslid door een gegooide steen getroffen en er wordt gezegd dat de clubmasseur een halve bierfles aan vocht uit zijn knie heeft gehaald.

Slechts één man weigerde door alle intimidaties door de knieën te gaan, de doelman Sammy Adjei. Zelfs zijn teamgenoten waren verbijsterd over zijn buitenaardse prestatie. God en de elastische reddingen van Sammy hielden de schade beperkt tot een 2-0 nederlaag voor de Hearts of Oak, waarna kwalificatie een feit was. Zelfs de Ghanese gemeenschap was blij met deze overwinning voor Motema Pembe. Geen mens had getuige willen zijn van een thuisnederlaag van deze club. In de Ghanese media gaat het verhaal dat als een Motema fan voor de keuze gesteld wordt om een vriend te kiezen tussen Sammy Adjei en de duivel, hij altijd voor Satan zou kiezen.

De club met als motto Never say Die wist tot ieders verrassing de poule waarin ze werden ingedeeld te overleven. Grote clubs, als de Lobi Stars uit Nigeria en El-Ahly uit Egypte, werden opzij gezet om zo de grote Afrikaanse finale te bereiken. De finale wordt inmiddels weer gespeeld over twee wedstrijden, na een mislukt experiment met één wedstrijd op neutraal terrein waar de belangstelling tegenviel.

Na de spectaculaire nederlaag van de Tunesiërs in de eerste wedstrijd van deze finale leek Esperance in de tweede wedstrijd alsnog in staat om de Noordafrikaanse dominantie van de laatste decennia voort te zetten. Een overwinning met twee doelpunten zou hebben volstaan maar bleek uiteindelijk een onoverkomelijke opgave. In de 17e minuut nam Esperance Sportive de Tunis nog wel de leiding door een fraaie kopbal vanuit hun eerste en tevens enige hoekschop.

De Ghanese aanvallers konden aanvankelijk slechts weinig inbrengen tegen de fysiek groter en sterkere Tunesiërs. Het veldoverwicht lag afwisselend bij het Tunesische en het Ghanese middenveld zonder dat er grote kansen te noteren vielen. De enige opwinding voor het publiek werd veroorzaakt door de spectaculaire omhalen (‘bicycle kicks’) die de Ghanezen over alle linies van het veld zoveel mogelijk uitvoeren. Het onophoudelijke optimisme van de Ghanezen kwam pas diep in de tweede helft uit. De ommekeer kwam nadat een incident buiten het veld alle aandacht had opgeëist.

Met nog 15 minuten te spelen werd er door een politieagent traangas afgevuurd om een paar relschoppers tot stilte te manen. Dat deze maatregel zijn doel nogal voorbij schoot behoeft nauwelijks uitleg. De gehele zijde van de eretribune, waar onder de gasten zich ook Vice-president Atta Mills bevond, voor de gelegenheid gehuld in de clubkleuren rood geel en blauw, werd van hun zitplaats verdreven. Mensen begonnen massaal het vak uit te vluchten, niet slechts via de normale uitgang maar ook door over de hekken te klimmen. De chaos die volgde bleek uiteindelijk ook de scheidsrechter niet te zijn ontgaan, waarop de wedstrijd werd gestaakt.

De chaos nam toe en een merkwaardige periode begon, waarin de besluiten afwisselend door de scheidsrechter en door de politie werden genomen. In die periode heeft de Tunesische keeper zichzelf met een steen verwond, hetgeen, helaas voor hem, werd waargenomen door een grensrechter. Het plan om daarmee een reden te creëren om de wedstrijd ongeldig te laten verklaren bleek ijdel. [NB: Chileense keeper Roberto Rojas is door een vergelijkbaar incident door The Guardian verkozen tot grootste schwalbe aller tijden, mede omdat hij Chokri el Ouaer er mee inspireerde, MS 2009]

In een onduidelijk halfuur waarin de tranen gedroogd konden worden rende de politie vrij nutteloos heen en weer en werd duidelijk dat het organiseren van een voetbalwedstrijd van enige importantie zonder incidenten in Ghana vrijwel onmogelijk is. Aangezien alle wissels al gebruikt waren moest een van de veldspelers het doel gaan verdedigen toen de wedstrijd werd hervat. De politie bleef in rijen dik langs het veld staan waardoor de sfeer op de tribune van een trommelende feestbende veranderde in een grimmige massa. Na een grove charge van een Tunesier op een Ghanees trok de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Robbin Williams (!) tot oplopende woede van de rest van het team een gele kaart. De scheidsrechter werd daarop door 6 spelers omringd die zonder verdere overwegingen begonnen deze arme man te duwen en te schelden. Voordat een paar Ghanezen de scheidsrechter hadden ontzet toonde hij nog heldhaftig een rode kaart. De politie was op dat moment met een man of 5 bezig om de Tunesische trainer de toegang tot het veld te beletten, terwijl 3 andere agenten begonnen aan een poging de speler die de rode kaart kreeg het veld af te krijgen.

Het hoogtepunt van deze tweede onderbreking van een minuut of vijf was dat de weggestuurde speler zich bij de spelerstunnel los had weten te maken van zijn twee bewakers en uiteindelijk door twee andere agenten op het nippertje belet kon worden om de grensrechter in elkaar te slaan. De resterende vijf minuten van de wedstrijd speelde Hearts of Oak met 11 tegen 9 van Esperance de Tunis. In een blitz-offensief van uiteindelijk zeven minuten wist Phobia nog drie maal de stand-in keeper te passeren. Vanzelfsprekend werd uiteindelijk de cup voor een uitzinnige menigte dankbaar in ontvangst genomen en kijken de spelers inmiddels uit naar een contract in Europa.

One Response to Hearts of Oak kampioen van Afrika

  1. […] het jaar 2000, de Afrikaanse Champions League overwinning van de Accra Hearts of Oak. (Lees ook het uitgebreide verslag, dat eerder in Hard Gras verscheen.) Het is de beslissende wedstrijd op 14 december. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: