Belangenstrijd in Mali, chaos in een nieuw jasje

[December 2001 verschenen in JOHAN]

Van 19 januari tot en met 10 februari wordt in Mali gevoetbald om het Afrikaans kampioenschap. Tijdens deze ‘Nations Cup’ zal wellicht voor de laatste keer gestreden worden tussen landen die al geplaatst zijn voor het WK en landen die ‘slechts’ om hoogste eer van het continent spelen.

GeorgeWeah

George Weah, in Mali voor het laatst actief voor zijn land

Met ingang van 2006, zal de uitslag van de Nations Cup bepalen welke Afrikaanse landen naar het wereldkampioenschap gaan. De overkoepelende Afrikaanse voetbalbond, CAF, denkt met haar nieuwe plan de belangenstrijd tussen nationale teams en Europese topclubs over de beschikbaarheid van spelers te verzachten. De Egyptische bondscoach Mahmoud El Gohary verwoordt het probleem eenvoudig. “Het is niet eerlijk voor clubs om hun spelers vier weken kwijt te zijn, maar het is ook niet eerlijk voor ons als ze niet komen.”

Het dilemma is buitengewoon lastig voor de betrokkenen. Clubs leggen niet zelden grote druk op spelers om niet voor hun land te kiezen. Nota bene de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse elftal, Shaun Bartlett van Charlton Athletic in de Britse Premier League acht spelen in Mali zo goed als onmogelijk. “Als ik in de Nations Cup ga spelen, kan ik naar een andere club gaan uitkijken.” Ironisch detail aan dit verhaal is dat Britse autoriteiten blijkbaar met twee maten meten. Onlangs is aan Zuid-Afrikaans international Benni McCarthy een werkvergunning voor de Britse Premier League geweigerd omdat hij niet aan de norm voldeed, die stelt dat een speler tenminste 75% van de interlands voor zijn land moet spelen.

Veel toppers moeten echter een pijnlijke keuze maken. Lauren Etame Mayer en Nwankwo Kanu dragen bij Arsenal van hetzelfde laken een pak. Lauren zal moeten kiezen tussen Kameroen en zijn club. “Als ik niet speel in de Nations Cup, zal de bondscoach mij misschien over het hoofd zien voor de wereldkampioenschappen en dat vind ik heel zorgelijk.” Voor Nigeriaan Kanu is de keuze tussen land en Arsenal iets eenvoudiger, denkt Lauren. “Kanu wil graag spelen in Mali, omdat hij niet zo veel voor Arsenal speelt. Hij wil bewijzen dat hij nog steeds een wereldspeler is.” Voor de zekerheid voegt Lauren eraan toe “Als hij maar niet tegen ons scoort”.

Het  controversiële CAF-plan om de WK-kwalificatierondes af te schaffen ontlast de Afrikaanse voetbalkalender weliswaar, maar heeft een aantal vreemde consequenties. De Nations Cup, wordt elke twee jaar georganiseerd, terwijl er maar eens in de vier jaar afgevaardigden voor het wereldkampioenschap nodig zijn. Hierdoor krijgt iedere Nations Cup een andere waarde dan de editie daarvoor. Bovendien lijkt in de nieuwe opzet de kans aanwezig dat niet de sterkste teams naar het WK gaan. Het thuisvoordeel voor de organisator kan van invloed zijn en ook een bijzondere eenmalige prestatie of een gelukkige beslissing van de scheidsrechter kan in een toernooi doorslaggevend zijn.

De Afrikaanse voetbalbonzen hebben hun handen meer dan vol aan het beantwoorden van vragen en het voorbereiden van alle wijzigingen. En of dat nog niet genoeg is, gloort aan de horizon de organisatie van het WK in 2010. De moeder aller koepels, FIFA, heeft beloofd  het WK 2010 in Afrika te houden. De belangrijkste kandidaten daarvoor zijn Egypte, Marokko en Zuid-Afrika. Deze drie landen hebben zich dan ook allen kandidaat gesteld voor de organisatie van de Nations Cup 2006. Gespeculeerd wordt, dat het land dat in 2006 de Nations Cup mag organiseren, ook de lobby voor het wereldkampioenschap 2010 zal winnen. Een thuisbasis als strijdtoneel voor de strijd om een WK ticket, gekoppeld aan een torenhoge kans om vier jaar later het ultieme voetbaltoernooi te mogen organiseren, is een onwaarschijnlijk grote inzet voor de Nations Cup 2006. De lobby’s zijn dan ook al in volle gang.

Vooruitlopend op de nieuwe plannen wordt binnenkort in Mali eerst nog de Afrikaanse titel bevochten. Binnen dit kampioenschap strijden veel teams een eigen strijd. Zo wil Egypte zich revancheren voor de onverwachte uitschakeling voor het WK door Senegal, dat in Mali dezelfde poule geloot heeft. Senegal zal juist moeten bewijzen thuis te horen op het WK en krijgt alvast te maken met Tunesië dat ook naar Korea/Japan gaat.

 George Weah kondigde aan in Mali zijn internationale loopbaan af te sluiten. Als speler-coach was hij met zijn Liberia dicht bij kwalificatie voor het WK maar Nigeria trok uiteindelijk aan het langste eind. Liberia meende dat er aan de zaak een luchtje zat en heeft tot en met de FIFA doorgevochten om de kwalificatie van Nigeria teniet te doen. Een nieuw gevecht tussen Liberia en Nigeria staat in Mali gepland.

Het organiserend comité maakt ondertussen overuren, in een wilde poging om alles op tijd in orde te brengen. Met name het transport lijkt acht weken voor het toernooi nog zorgelijk. CAF heeft desondanks toegezegd de organisatie niet meer van Mali weg te nemen zoals dat te elfder ure wel in 2000 (Zimbabwe) en 1996 (Kenya) gebeurde. De regering van Zuid-Afrika heeft inmiddels hulp aan de organisatoren toegezegd. Zolang Egypte en Marokko achterblijven met hulp aan Mali, kan Zuid-Afrika goede sier maken. De gewonnen goodwill komt weer van pas in de strijd over het WK 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: