Voor Black Stars is lange wachten eindelijk voorbij

Artikel uit Trouw, Zaterdag, 08-10-2005

Ghana gaat voor het eerst meedoen aan de eindronde van het WK voetbal. De laatste drempel, Kaap-Verdië, mag vandaag geen probleem zijn. Het lange wachten is eindelijk voorbij. Het West-Afrikaanse land smacht al jaren naar een waardig vervolg op de roemrijke (voetbal)geschiedenis. De bijnaam van het nationale team, de Black Stars, verwijst naar de zwarte ster midden in de nationale vlag. Ghana verkreeg in 1957 onder leiderschap van president Nkrumah als eerste Afrikaans land haar onafhankelijk. Totdat hij in een staatsgreep de macht verloor, was Nkrumah een internationale leider van de pan-Afrikaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Black Stars in de jaren '70

Black Stars in de jaren '70

Voetbal was daarbij een veld waarop getoond kon worden hoe sterk Afrika en Ghana kon zijn. In de vroege jaren zestig werd Ghana het machtigste voetballand van het continent. Maar de macht vloeide weg en pas krap twintig jaar later veroverde Ghana Afrika`s toppositie terug, met continentale titels in `78 en `82, waarna het nogmaals jaren stil werd aan het voetbalfront.

Een derde en tot voor kort laatste golf van succes overspoelde het land in het begin van de jaren negentig. Ghana werd tweemaal  wereldkampioen in de leeftijd tot 17 jaar, won de eerste Afrikaanse voetbalmedaille op de Olympische Spelen in Barcelona en verloor de finale van de Afrika Cup na strafschoppen, bij afwezigheid van driemalig Afrikaans voetballer van het jaar Abedi Pele.

Ghana leek de laatste jaren afgezakt naar de anonieme middenmoot van het Afrikaanse voetbal. Het land plaatste zich niet eens voor het Afrikaans kampioenschap in 2004 omdat het zich in de kwalificatie liet aftroeven door de voetbaldwerg Rwanda. Vele bondscoaches werden versleten, voetbalbestuurders rolden van de ene bestuurlijke crisis in de andere en de glans van de voormalige Goudkust leek voorgoed verdwenen.

Toch komt succes op het voetbalveld in Ghana nooit uit de lucht vallen. Al jaren bulkt het land van de talenten. Het nationale team tot 20 jaar werd vier jaar geleden nog tweede op het jeugd-WK. Zowel Feyenoord als Ajax zijn in de voormalige Goudkust begonnen aan een  avontuur om de West-Afrikaanse parels voor zich te winnen. Terwijl de
eerste vruchten van het Feyenoord-internaat net beginnen te rijpen, heeft Ajax haar missie al gestaakt. De Feyenoord-school is met tien spelers inmiddels de grootste leverancier van het olympische elftal.

Midden in de kwalificatiereeks voor het WK van volgend jaar stapte de Portugese coach Barreto plotseling op. Onder leiding van de Serviër Dujkovic haalde Ghana tien punten in vier duels en klom naar de eerste  plaats in de poule.

De potentie van de huidige lichting Ghanezen openbaarde zich voor het eerst in de volle glorie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ghana versloeg in de WK-kwalificatiereeks het onverslaanbaar geachte Bafana Bafana  (`the Boys`), zoals het nationale team in Zuid-Afrika wordt genoemd, in hun eigen land. De impact van dit resultaat is nauwelijks in woorden te vatten.

De overwinning bracht het land in complete extase. Bij terugkomst in  de hoofdstad Accra, stonden drommen mensen te wachten om hun helden welkom te heetten. President Kuffuor waarschuwde voor een te grote euforie en stelde de operatie ‘zes punten’ in werking. De zes punten uit de laatste twee wedstrijden moeten de geschiedenis schrijven. De president verklaarde dat `de winst op Zuid-Afrika een zoete overwinning is, die gevierd moet worden door alle Ghanezen. Maar het gevecht is hiermee nog maar begonnen. Ghana moet zich niet laten vermurwen totdat het ticket naar Duitsland 2006 is verzekerd`.

One Response to Voor Black Stars is lange wachten eindelijk voorbij

  1. […] van Internazionale, te overtuigen om voor de Black Stars te spelen. Tevergeefs, zo blijkt. De eerste bondscoach die Ghana naar het WK bracht, Ratomir Dujkovic in 2006, was ook een Serviër. In Servië […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: