Ghana bij de eerste WK kwalificatie 2005

Ghana: geen stroom, wel geplaatst voor WK voetbal [Artikel uit NRC, 11 oktober 2005]

Het nationale elektriciteitsnetwerk kon het niet meer aan. Een paar minuten na het laatste fluitsignaal van Kaap-Verdië-Ghana viel in heel Ghana de stroom uit. Volgens de minister van Energie was de gelijktijdige eruptie van vreugde in Ghana en de twee buurlanden Togo en Ivoorkust over het bereiken van de eindstrijd van het WK voetbal te veel van het goede. Met Angola behoren de drie tot de Afrikaanse debutanten bij het WK.

beschilderde fans

beschilderde fans

Ghana maakt voor haar energievoorziening gebruik van het Voltameer, het grootste kunstmatige meer ter wereld. Een deel van de met waterkracht opgewekte stroom wordt geëxporteerd naar de buurlanden. Het moment dat Kameroen in blessuretijd tegen Egypte een penalty miste en duidelijk werd dat Ivoorkust naar het WK voetbal mocht, was de laatste druppel; de elektriciteitstransmissie tussen Ghana en Ivoorkust raakte overbelast en daardoor werd te veel van de overgebleven centrales gevergd.

De landelijke storing die vier uur duurde was zelfs voor Ghana, waar vaker lokale storingen zijn, uitzonderlijk. De voetbalwedstrijd was wel te zien geweest op televisie, maar de uitzending liet te wensen over: de cameraman had volgens een ooggetuige blijkbaar geen instructies gehad de bal te volgen.

Op het grote scherm bij de drukste winkelstraat in Accra was er echter niks te zien. Een politieagent die naast de luidsprekers stond, liet voorbijgangers weten dat het scherm nog onderweg was. In een radioprogramma noemde een beller gisteren de stroomstoring als reden voor de toch enigszins lauwe reacties in Ghana op de zaterdag behaalde mijlpaal. Een andere beller verklaarde het gebrek aan uitzinnige vreugde door een groot nationaal gevoel van zelfvertrouwen. Waarom de vreugde in Togo zelfs tot een nationale vrije dag leidde, wilde de presentator weten. ,,Maar in Togo hebben ze helemaal geen voetballers, voor hun is dat bijzonder!”

Ghana’s gevoel van trots ontstond toen de voormalige Goudkust in 1957 als eerste Afrikaanse kolonie onafhankelijk werd. Ook op het voetbalveld is Ghana, als viermalig Afrikaans kampioen, toonaangevend. Ghanese clubs domineren regelmatig de Afrikaanse clubcompetities en Ghanezen als Tony Yeboah, Abedi Pele, Samuel Kuffuor en Michael Essien behoren tot de grote namen in het Europese voetbal.

Hoeveel ontzag het land ook inboezemde op het continent, steeds weer ging het mis in de strijd om WK-kwalificatie. Internationaal aanzien verkreeg Ghana slechts via de woorden van de legendarische Kameroense speler Roger Milla, die na de heldendaden van zijn land op het WK voetbal verklaarde: `Wacht maar tot Ghana zich kwalificeert’. Het wachten duurde lang. Nota bene in een zware poule met Zuid-Afrika, dat de laatste twee edities niet op het WK ontbrak, kwalificeerde Ghana zich eindelijk.

Na een teleurstellend gelijkspel in Oeganda en een magere winst op Kaap Verdië stapte de Portugese bondscoach Mariano Barreto plotseling op. De technisch directeur van Feyenoord in Ghana, Sam Arday, nam als tussenpaus de nationale ploeg onder zijn hoede, voor één interland.

Arday maakte naam als speler, maar vooral als coach. Hij bezorgde Afrika met Ghana in 1992 de eerste olympische medaille en werd bovendien wereldkampioen met het Ghanese jeugdteam onder zeventien. Ghana haalde met de nieuwe bondscoach Ratomir Dujkovic tien punten in vier wedstrijden en klom van de derde naar de eerste plaats in de poule.

Matthew Amoah (25), aanvaller van Vitesse, speelde in deze reeks een sleutelrol, wat hem onder meer de bijnaam `Mister important goalscorer’ opleverde. In juni dit jaar maakte hij een paar minuten voor het eindsignaal het beslissende doelpunt in en tegen Burkina Faso. Nog geen twee weken later tekende hij in en tegen Zuid-Afrika
voor een van de twee doelpunten, begin september scoorde hij opnieuw tegen Oeganda. ,,Toen ik scoorde voor Ghana, was het bij mij thuis een groot feest. Iedereen uit de buurt komt langs om mijn moeder te feliciteren. Ze zijn dankbaar en blij voor wat ik voor Ghana kan betekenen. `Jouw zoon heeft ons land geholpen!’ zeggen ze dan”.

Na de voorlaatste wedstrijd was Ghana al zo goed als zeker van plaatsing voor het WK. Tot diep in de nacht werd er gefeest. Voor de spelers brak het feest pas aan na het laatste fluitsignaal. Aanvoerder Stephen Appiah noemde zaterdag de mooiste dag van zijn leven. ,,Iedere Ghanees heeft op dit moment gewacht.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: