Ghana tijdens de Afrikaanse kampioenschappen

Hieronder een pdf bestand van het artikel zoals verschenen in NRC.
De aangeleverde tekst van het artikel, geschreven vanuit Accra:

Een dag na de met 0-1 verloren halve finale lijkt Ghana opeens een ander land. De opgewektheid van de autobestuurders die constant lachen, juichen en toeteren heeft plaatsgemaakt voor een lege blik. De Ghanese vlag, met de zwarte ster in het midden, wappert nog wel op de auto’s die in trage stromen door de hoofdstad rijden. Maar in de straten van Accra is de uitgelaten sfeer voorbij.

Voor de wedstrijd op donderdagavond betoverde een man, die zijn donkere huid beschilderd had met het tenue van de nationale ploeg nog de drukke winkelstraat in de wijk Osu. Gekleed met alleen voetbalschoenen, een rood-geel-groene pruik en een onderbroek stond hij minutenlang midden op de straat op één been met een bal geklemd tussen voet en scheenbeen. Zelfs de rondlopende verkopers van toernooi t-shirts bleven verbaasd staan kijken. Vanuit de toeterende auto’s die stapvoets langs de man reden, werd af en toe wat geld toegestopt aan een handlanger.

Zelfs de verkopers staan stil

Zelfs de verkopers staan stil

Vanaf de kwartfinalewinst op Nigeria steeg het geloof in de toernooizege in het gastland tot op grote hoogte. De klap van Kameroen kwam hard aan. Weg is de gedroomde finale tegen hun ‘grote broeders’ uit het buurland Ivoorkust. Sterker nog, de ‘droomfinale’ vindt plaats op een bijpodium als wedstrijd om de derde plaats. Ook voor Ivoorkust bleek de finale te hoog gegrepen na de 4-1 nederlaag tegen titelverdediger Egypte.

De dag na de halve finale is het rustig in het luxe Royal Fiesta Hotel. Hans Adu Sarpei zit op een bank met zijn Duitse vriendin ruzie te maken in het Duits. Hij heeft geen idee waar Quincy Owusu-Abeyie is. “Misschien ligt hij te slapen”. De persconferentie van de bondscoach Le Roy laat ook op zich wachten. In de lobby zit de Fransman bij te praten met de Belg Karel Brokken, directeur van Feyenoords jeugopleiding in Ghana. De keeper Richard Kingson gaat geduldig met iedereen op de foto.

Buiten het hotel, op de parkeerplaats tussen de grote terreinwagens staat middenvelder Andre Ayew rustig met lokale journalisten te praten. “Als we de halve finale hadden gewonnen was de finale goed gegaan, dat weet ik zeker. We mogen trots zijn op onze prestatie want we horen bij de beste vier. Of we nou derde of vierde worden maakt niet meer zoveel uit”.

Andre Ayew, aanvoerder van de Black Satellites

Andre Ayew, aanvoerder van de Black Satellites

De 18-jarige zoon van de Ghanese topvoetballer Abedi Pele Ayew is een van de opvallende spelers dit toernooi. Niet alleen vanwege zijn volwassen spel maar samen met Quincy Owusu Abeyie vertegenwoordigt hij voor Ghana het bewijs van een trendbreuk. Spelers van Afrikaanse afkomst die in Europa zijn geboren, kiezen inmiddels nadrukkelijker voor de nationale teams in Afrika. Waar in het verleden George Boateng koos om voor Nederland te spelen, Gerald Asamoah in ‘die Mannschaft’ werd opgenomen en ‘wonderkind’ Freddy Adu Amerikaans international werd, tonen Owusu-Abeyie en Ayew dat de keus van geboren Ghanezen nu ook anders uitvalt. ‘Quincy en ik zijn er trots op om voor Ghana te spelen’ aldus Ayew. “Het hele continent is in ontwikkeling en we willen allemaal daaraan bijdragen. Kijk bijvoorbeeld naar de selectie van Egypte. Allemaal spelers die in de nationale en Afrikaanse clubcompetitie spelen. Dat is echt internationaal niveau, zonder twijfel.”

De trend is niet beperkt tot Ghana. Ook andere deelnemers van deze Afrika Cup hebben spelers die eerder als jeugdinternational voor Europese landen geselecteerd. Voor het eerst werd zelfs een speler die in Europa is geboren, verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar. Frederic Kanoute die met Mali niet verder kwam dan de groepsfase, ontving tijdens het toernooi de belangrijkste prijs als speler. De prijs is overigens buitengewoon controversieel.

In een continent waar alle verkiezingen, van missverkiezing tot presidentverkiezing, een heel land in de greep kunnen houden, hebben media bijzondere aandacht hiervoor. De Afrikaanse voetbal koepelorganisatie CAF stelde op de dag van de uitreiking een nieuwe regel in. Alleen spelers die aanwezig zijn tijdens de uitreikingsceremonie kunnen in aanmerking komen voor de trofee. Een grote kanshebber, Ivoriaan en Chelsea aanvaller Didier Drogba, verkoos om de uiterst ongelukkig geplande bijeenkomst, in het naast Ghana gelegen Togo, te laten schieten. Drogba gaf er de voorkeur aan om zich met zijn team ongestoord op de kwartfinale, twee dagen later, voor te bereiden. Collega Chelsea speler Michael Essien was tot zijn eigen verbazing wel aanwezig in Togo dankzij de steun van de voltallige selectie van het Ghanese nationale team, die bondscoach Le Roy overhaalde om de sterspeler een avondje vrijaf te geven.

Maar net als de verkiezing is dit ook niet het toernooi van Essien geworden. In de halve finale moest de sterke middenvelder noodgedwongen als verdediger de levensgevaarlijke Eto’o bewaken. Hij voorkwam niet dat Eto’o de beslissende pass op Alain Nkong kon geven. De Ghanese droom om de cup als gastheer, net als de vorige twee gastheren van dit toernooi, te winnen is voorbij. De ‘Farao’s’ uit Egypte en de ‘Ontembare Leeuwen uit Kameroen maken zich op voor de finale. In de groepsfase maakte Egypte een sterkere indruk, toen ze al tegen elkaar speelde, met een 4-2 overwinning. Voor Ghana wacht nog een wedstrijd die er niet meer toe doet.

Op de winkelstraat lopen nog altijd de verkopers met hun t-shirts. De zaken gaan altijd door in Afrika. Alleen de shirts van het nationale team van Ghana zijn goedkoper.

De shirts dalen in waarde...

De shirts dalen in waarde...

One Response to Ghana tijdens de Afrikaanse kampioenschappen

  1. […] jaar geleden voerde Ghana als organisatoren van het toernooi om de Afrika Cup tevergeefs de slogan “We host it, we win it”. In de voormalige Goudkust hoopt iedereen nu, net als […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: