De onuitputtelijke bron over Afrikaans voetbal

Eerder geplaatst elders op internet, op 15 mei 2008

Deze week maakte de Ghanese voetbalbond bekend binnenkort een nieuwe bondscoach te presenteren. Het vervroegde ontslag voor de Fransman Claude Le Roy kwam ondanks zijn successen op de African Cup of Nations voor velen niet als een verrassing. De signalen zijn al weken luid en duidelijk. Op het voetbalforum van Ghanaweb.com zijn de scheuren in zijn reputaties al maandenlang zichtbaar. Met opluchting en vreugde is het nieuws ontvangen.

GhanaweblogoVan Montreal tot Sydney en van Oslo tot Kaapstad volgen Ghanezen het nieuws op voetbalgebied via dit internet-forum. Een scholier uit Cape Coast brengt verslag uit van wat een bobo zojuist op de radio heeft gezegd. Binnen een half uur staan er zeventien reacties op zijn bericht. Vanuit een studentenflat in Wageningen kijkt een landbouwkundig onderzoeker naar de laatste stand. In New York zit een advocaat tijdens zijn werk te controleren wat er gebeurt, terwijl in London een financiele analist ’s avonds laat de gebeurtenissen volgt. Het forum van Ghanaweb is de lijm waarmee Ghanezen van over de hele wereld zijn samengeplakt om hun trots te etaleren, hun wortels te bewateren of misschien nog wel beter gezegd: hun Afrikaanse bloed te verversen.

De bezoekers van Ghanaweb leggen alle grote gebeurtenissen vast terwijl ze gebeuren. Doelpunten worden bejubeld, wissels in perspectief gezet, cijfers vergeleken, transfers verwelkomd, uitspraken betreurd en conclusies becommentarieerd. Tijdens alle interlands die Ghana speelt, doen degenen die over TV en internet beschikken gedetailleerd verslag.  “4th min, Agogo narrowly missed a rightfooted cross from just inside the box”. Niet alleen interlanden maar alle grote internationale wedstrijden zijn per minuut te volgen op het forum. De laatste halve finale Champions league, waar de Ghanese middenvelder Essien zijn ploeg Chelsea hielp om Liverpool te verslaan, leverde binnen vierentwintig uur zeshondertweeenzestig berichten op. De berichten bevatten onder meer links om de hele wedstrijd te downloaden en door de forummers bij elkaar geharkte statistieken, feiten, foto’s en fantasieën.

Als er ooit een objectieve maat is geweest die het maatschappelijke belang van voetbal kan bepalen, is het wel de omvang van de berichten op het forum van Ghanaweb. Koning voetbal domineert het digitale gesprek. Meer dan negentig procent van alle achtergelaten berichten hebben betrekking op voetbal. Als het nodig is verplaatst een moderator een discussie naar één van de andere plekjes, bijvoorbeeld naar het ‘social and fun’ gedeelte. Bijvoorbeeld een filmpje waarin een Ghanese postbeambte swingend en rythmisch een enorme stapel enveloppen met postzegels met de hand staat af te stempelen. De reacties laten zien dat veel forummers aardig los zijn geraakt van hun eigen land. “Please tell me this is in the 1970s” en “poor guy… I bet he has a university degree..

De deelnemers

Waarschijnlijk zijn de meeste forummers hoger opgeleide Ghanezen die, dankzij de ‘diaspora’, werk of opleidingskansen in het ‘rijke Westen’ hebben gevonden. De forummers leiden een redelijk anoniem bestaan tegenover elkaar. Van de optie om je (thuis)locatie weer te geven, maakt niet iedereen gebruik. Het meest veelzeggende gegeven uit iemands profiel is de ‘ranking’. Die bestaat uit een academische graad, gerelateerd aan het aantal berichten dat je achterlaat. Met je eerste berichten zit je in de kindergarten. Na een paar drempels volgens het Ghanese schoolsysteem (JSS, SSS) kan je Bachelor (BSc) en vervolgens Master (MSc) worden. Maar daar houdt het niet op. Via een Phd kan je uiteindelijk zelfs professor worden. De ‘professors’ die er momenteel te vinden zijn, hebben meer dan acht duizend berichten geplaatst.

Ook de leeftijd van de forummers is onbekend. Toch blijkt er af en toe aardig wat levenservaring achter een nickname schuil te gaan. Zoals de keer dat herinneringen werden opgehaald aan de legendarische Robert Mensah. In 1971 werd Mensah tweede bij de verkiezing van Afrikaans speler van het jaar, erg ongebruikelijk voor een keeper. “Picture a leopard springing a surprise on springbuck. That was how he was. He is quick in coming out of the post to spring on a ball at the feet of an attacking player. He was fearless. Dives were his trade and oh how good he was at it”. Mensah kwam tragisch aan zijn einde tijdens een gevecht in een bar in de havenstad Tema, hij was pas begin dertig. Wanneer Stillro2 het waagt om vraagtekens bij de mythe te zetten, wordt hij fijntjes op zijn nummer gezet, door Ostu.

– Stillro2:        I honestly feel that much of the adulation for Robert Mensah is more folklore than anything else. Because he died tragically in his prime, he was idolised. I think he may have been a great goalkeeper, but he is not in anyway Africa’s best goalkeeper. Besides, television in those days was not what it is today, so a lot of the stories have been passed down by word of mouth. ps. I am just being objective so I don’t want any apartheid from Kotoko supporters.

– Ostu:                        Stillro, what is wrong with you? Did you ever hear what he did to Kotoko in Kumasi when Dwarfs demolished us 5-0? That is blasphemy on your part. A lot of footballers have died in their playing days but trust me Robert’s funeral was celebrated like a President’s would be, all because of how great he was.

Quincy

Ik overdrijf niet als ik beweer dat je er ook echt primeurs kunt vinden. Nergens was eerder te lezen dat Quincy Owusu-Abeyie niet langer voor Nederland kan spelen omdat hij voor Ghana heeft gekozen. Uiteraard zijn er ook reacties te lezen geweest die het tegendeel hebben beweerd, maar toen het nieuws van Quincy’s definitieve selectie voor de Africa Cup 2008 in Nederland bekend werd, waren de forummers echt al lang op de hoogte. Ook de blessures, successen en uitspraken van de internationals komen allemaal langs dit informatie kruispunt.

Met het schrijven van dit artikel heb ik een eigenlijk een belangrijke journalistieke zonde begaan. Een journalist geeft zijn bron niet prijs als dat niet vereist is. Maar het forum heeft ook nog een diepere laag, op het eerste oog niet direct zichtbaar. Degene met een account kennen het fenomeen natuurlijk al langer, maar werkelijke informatie kan je vinden in je eigen inbox. De PM op het forum staat voor Personal Message. Via een PM kan je rechtstreeks, niet voor anderen zichtbaar contact leggen met een andere gebruiker. Als iemand schrijft dat hij klasgenoot was van Samuel Kuffour zou diegene in een PM misschien wel diens leeftijd kunnen onthullen. Niet dat je daar dan een wereldprimeur mee bereikt, omdat de afzender zijn identiteit tot een username beperkt houdt. Maar een schat aan informatie op klikafstand is het zeker.

De grootste autoriteit op het forum is zonder twijfel Deciiva, de moderator. Hij heeft een lijst met ruim honderdvijftig Ghanese talenten die in opleiding zijn bij Europese topclubs. In de tijd dat Quincy overgehaald werd om voor Ghana te spelen, had deze New Yorker regelmatig contact met de voormalige Oranje jeugdinternational. Via het forum houdt hij iedereen die maar geïnteresseerd is op de hoogte van de ontwikkelingen van de jeugdspelers die richting een professionele voetbalcarrière gaan.

Jeugdsentiment

Langlopende discussies gaan uiteraard over de voor de hand liggende zaken, zoals de opstelling en speelwijze van de nationale ploeg en de rivaliteit van de grootste clubs in het land. Maar ook de rivaliteit met Afrikaanse broers uit Nigeria is springlevend op Ghanaweb. Op vermakelijke wijze komt de Nigeriaan Accrademus regelmatig stoken in de Ghanese borstklopperij. Als een bezorgde ‘kokooooko’ informeert of iemand weet wat er met de Ghanese international Sulley Muntari aan de hand is, reageert de Nigeriaan ad rem.

– Kokooooko: He wasn’t even on the bench, is he injured?

– Accrademus: …he was shivering….afraid of the opponent..so the doc pulled him…

Behalve de actuele feiten is er ook ruimte voor nostalgie. Vorige week had ‘Planet’ een moment van jeugdsentiment. Hij introduceert herinneringen aan het voetbalspelletje counters dat de Afrikaanse jeugd speelt met flessendopjes. De reacties tonen een groot verlangen naar hun jeugd in Ghana. Het leest bijna als een roman.

– Planet:          Goodness am not sure why i woke up this morning thinking about playing this game,. i remember playing in a tournament when i was a lot younger and losing in the semi finals. Question have you play count tess ball before and what your experience?

– Accrademus:            …I tell U….the ‘stadium’ was a smallsized tabletennis table with the watching crowding sorrounding it for roadside..or in someone’s backyard. There was an entrance fee donated for the “Cup” and “Golden Boot”….it was serious biznez! ….the goalpost was made of St Louis sugar box sliced in half,or mosquito nets wound up on bent hangers. I was 15…lost to some yeye 14 year old in the Semi Final.. he must have gotten A+ in physics cause he was an expert on bottle top velocity, quantum velocity and deflection.

– Sibo Naatus: We used “kwansusaa” as da ball. I was the best counters ball player in Bantama. We even made colored jerseys. I remember cuttin myself with the razor blades while cutting out their jerseys. I won the Bantama World Cup 11 days in a row. Oh I miss Ghana fockin.

– El Padrino:   Haha..amateurs…we used a small round fruit as the ball. I forgot the actual name of the plant but it was green and it looked like a round green pea.

– aka Vampire:Ahhh memories…I remember this yellow bottle cap I called “world pele” I shined it to make it silver and yellow. i remember back in ’98 during the world cup we also created our first world cup with 16 teams…man that was something Some people chose Brazil, England, Spain, Argentina, Holland, Germany, Nigeria and even one crazy dude named his squad Sunflower…I was Croatia. We cut square papers and painted them with the team colours and gave them numbers and names,…I lost in the semi finals…

Planet:                        goodness just reading through this thread maks me wanna meet some of these guys for match.

2010?

Ondertussen zijn de sluizen in een nieuwe thread al weer geopend. De bondscoach Le Roy is ontslagen dus er valt heel wat te bediscussiëren. De koning is dood, leve de koning. In een hoog tempo komen de overwegingen bij alle kandidaten langs. Wie gaat Ghana naar het WK in Zuid Afrika brengen? Wordt het Mourinho, Gullit, Rijkaard of Marcel Desailly? Het antwoord is in ieder geval op het forum te vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: