Voetbal en traangas: een slechte combinatie

[Eerder verschenen elders op internet]

De tragische gebeurtenissen in Ivoorkust, waarbij 22 doden vielen, vormen helaas geen uitzondering in Afrika. De politie weet over het algemeen slecht raad met grote massa’s. Agenten gebruiken traangas volkomen onbezonnen. Ik was persoonlijk getuige van het dramatische gevolg van politieoptreden tijdens een wedstrijd die goed voorbereid leek.

Accra Sports Stadium

Accra Sport Stadium heet tegenwoordig het Ohene Djan Stadium

Ik ga terug naar het jaar 2000, de Afrikaanse Champions League overwinning van de Accra Hearts of Oak. (Lees ook het uitgebreide verslag, dat eerder in Hard Gras verscheen.) Het is de beslissende wedstrijd op 14 december. ‘Phobia’, zoals de club in de volksmond heet, kan niet verliezen. Het is ‘onmogelijk’ dat tegenstanders meer dan 1 keer scoren in Accra, dat weet iedereen. Hearts wonnen de eerste finalewedstrijd, de uitwedstrijd in Tunis tegen Esperance verrassend met 1-2. De tweede finalewedstrijd, thuis in Accra lijkt een zekerheidje. Maar een Ghanese overwinning ligt niet bij voorbaat vast.

Esperance lijkt alsnog in staat om de Noordafrikaanse heerschappij voort te zetten. In de voorgaande zeventien jaar domineerden de Noordafrikaanse landen Egypte, Marokko, Algerije en Tunesië vrijwel onafgebroken op het hoogste clubniveau. In de zeventiende minuut komt Esperance op 0-1 door een fraaie kopbal vanuit hun eerste hoekschop.

De ommekeer komt pas nadat een incident buiten het veld alle aandacht had opgeëist. Met nog een kwartier te spelen vuurt een politieagent traangas af om een paar relschoppers tot stilte te manen. De actie schiet zijn doel nogal voorbij, om het zachtjes uit te drukken. De gehele lange zijde inclusief de eretribune, waaronder de CAF voorzitter Issa Hayatou en de toenmalige vice-president Atta Mills, wordt van hun zitplaats verdreven. Mensen beginnen massaal het vak uit te vluchten en over de hekken te klimmen.

De ontstane hectiek ontgaat ook de scheidsrechter niet. Hij staakt de wedstrijd. Meer toeschouwers komen het veld op. De chaos neemt toe. Een merkwaardige periode begint, waarin de besluiten afwisselend door de scheidsrechter en de politie worden genomen. De Tunesische keeper verwondt zichzelf, in een poging om de wedstrijd ongeldig te laten verklaren. Bloedend wordt hij op een brancard in een ambulance geschoven. De scheidsrechter hoort van een assistent wat er is gebeurd en laat zich niet van de wijs brengen.

Na ongeveer twintig minuten onderbreking gaat de wedstrijd verder. Omdat de Tunesiërs al drie keer hebben gewisseld, keept een veldspeler verder. De politie staat inmiddels rijen dik langs het veld. Na een kopstoot moet nummer 17 van Esperance met rood het veld af. Vijf uniformen zijn nodig om de Tunesische trainer te beletten om het veld op te rennen, terwijl drie andere agenten nummer 17 het veld afduwen. Opnieuw wordt de wedstrijd gestaakt. Vlak voor de spelerstunnel maakt de weggestuurde speler zich los van zijn bewakers waarop twee andere politiemannen op het nippertje voorkomen dat de grensrechter klappen krijgt. De resterende vijf minuten van de wedstrijd speelt Hearts of Oak met elf tegen negen van Esperance de Tunis. In een blitz-offensief scoren de Hearts nog drie maal. De aanvoerder tilt de cup voor een uitzinnige menigte omhoog. De chaos concentreert zich richting de beker. De politie kijkt toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: