Fifa schaft leeftijdsgrens voor nationaliteit-wissel af

Dubbele nationaliteiten, het blijft een lastig fenomeen voor Fifa. In de jaren dertig van de vorige eeuw speelde een Argentijn tot tweemaal toe het WK, voor verschillende landen. Luisito Monti speelde als verdediger mee voor Argentinie dat in de finale verloor van thuisland Uruguay in 1930. Vier jaar later kwam Monti uit voor Italië, het

Luis ' Luisito' del Monti

'Luisito' Monti speelde twee WK finales, voor verschillende landen.

geboorteland van zijn ouders. Ditmaal tilde Monti na de finale wel de wereldcup omhoog, nu als Italiaan. Fifa stelde in de loop der jaren strenge regels vast om competitievervalsing tegen te gaan. Met het afschaffen van de leeftijdslimiet op eenmalig toegestane nationaliteit-verandering wordt het reglement weer iets soepeler. Afrika juicht.

Het was overigens niet de Fifa zelf, maar het (Noord)Afrikaanse Algerije dat op het congres van de wereldvoetbalbond een motie met deze strekking inbracht. Met een krappe meerderheid werd het voorstel aangenomen. En dat betekent dat verschillende Afrikaanse spelers die eerder speelden voor jeugdselecties van Europese landen kunnen onder de nieuwe regels alsnog kunnen spelen voor het land van hun ouders en voorouders.

Algerije zag met lede ogen aan dat verschillende voormalige Franse jeugdspelers die het nationale team van Frankrijk niet haalde, niet geselecteerd konden worden. Lazio Roma middenvelder Mourad Meghni, Fransman van Algerijnse ouders is nu kandidaat voor de Algerijnse selectie. Ook Mali kan dankzij de versoepeling beschikken over nieuwe talenten die verloren leken. Mamadou Samassa van Olympique Marseille die speelde voor Franse jeugdselecties, is voor de aanstaande WK kwalificatie wedstrijden van Mali geselecteerd

Voor de liefhebbers van Afrikaans voetbal is het touwtrekken tussen Europa en Afrika over spelers al langer bekend. Wat nu een trend lijkt, is dat Afrika aan kracht wint. Inmiddels kiezen spelers, die voor een keuze worden gesteld, vaker voor Afrika. Prominent voorbeeld is Frederic Kanoute, geboren in Frankrijk, spelend voor Mali. Voor Ghana was ‘het geval’ Quincy Owusu-Abeyie een eerste overwinning.  Toen de Nederlander met Ghanese ouders in 2006 voor Ghana ging spelen, stapelden de lofuitingen over deze aanwinst huizenhoog op. Niet de voetbalkwaliteiten maar vooral het feit dat een ontwikkelingsland nou eens won, stemde veel Afrikanen tevreden.

Want de lijst met succesvolle Afrikaanse spelers die voor andere landen spelen is nog altijd lang. Marcel Desailly, geboren in Ghana, werd in 1998 wereldkampioen met Frankrijk en Gerald Asamoah speelde vier jaar later voor Duitsland in de WK finale, om maar twee pijnlijke voorbeelden voor Ghana te noemen. Uiteraard zal er nog altijd van twee kanten worden getrokken aan spelers met dubbele nationaliteiten. Maar uitverkiezing voor jeugdselecties is dus niet langer doorslaggevend om het duivelse dilemma te beslechten. 

Met de nieuwe regel ligt de weg naar Afrika die afgesloten leek weer open. Sommige Nederlandse spelers kunnen weer hoop op een interlandcarriere koesteren. Riga Mustapha is een geboren Ghanees die in Nederland door Sparta werd opgeleid. Mustapha speelt momenteel in de Premier League bij Bolton Wanderers en is misschien wel de bekendste kandidaat. Ook Fred Benson van RKC kan gaan hopen op een avontuur met de Black Stars. In Ghana gonst ook al de naam van Ajacied Jeffrey Sarpong in het rond. En zou NEC niet graag de Nederlandse Angolees Domique Kivuvu op het Afrikaanse kampioenschap van 2010 zien spelen?

Eerder elders op internet geplaatst

One Response to Fifa schaft leeftijdsgrens voor nationaliteit-wissel af

  1. […] geleden werd voorspeld . NEC speler Kivuvu noemde Mantorras onlangs in de Gelderlander, na zijn nationaliteitswissel een groot voorbeeld en absolute vedette van de nationale ploeg. Het Afrikaans kampioenschap, begin […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: