Dominic Adiyiah: Tiener of Twintiger?

Op 12 november stond mijn artikel over Dominic Adiyiah in De Pers. Voor de liefhebbers van echte kranten en bijbehorende opmaak heb ik hier een kopietje: AdiyiahinDePers. De link naar de krant online staat  hier.

Dominic Adiyiah

Dominic scoort tegen Hongarije (Cris Bouroncle/AFP/Getty)

Op deze site kan je natuurlijk ook het  hele verhaal lezen.

De vier geboortes van Dominic Adiyiah

Dominic Adiyiah, topscorer, meest waardevolle speler en met Ghana wereldkampioen op het FIFA WK onder twintig WK, tekende vorige week bij AC Milan. Uit betrouwbare bron blijkt dat hij echter veel ouder is dan hij beweert. Waarschijnlijk is hij niet negentien maar zesentwintig.

Over zijn werkelijke geboorte is niks bekend. In Ghana wordt geen officiële bevolkingsadministratie bijgehouden. Het paspoort dat Dominic nu heeft, is gebaseerd op geboortecertificaten die in zijn land op bijna elke hoek van de straat, naar eigen wensen, kunnen worden ingevuld. Daar kan dus niemand van op aan. Hieronder staan vier geboortes van de nieuwe concurrent van Klaas-Jan Huntelaar bij AC Milan, die wel terug te vinden zijn.

1. De geboorte van een profvoetballer.

In 2004 levert de Feyenoord Fetteh Football Academy de eerste generatie spelers af. De zeventien- en achttienjarige jongens hebben een plek nodig om zich na het afronden van de voetbalschool verder te ontwikkelen. Feyenoord Salgado in de eerste divisie biedt die mogelijkheid. Om het team goed te laten draaien, worden de jonge Feyenoord-scholieren langzaam gemengd met de volwassen spelers. Dominic Adiyah, zoals zijn naam toen nog werd geschreven, is zo’n volwassen speler. Adiyah is niet opgeleid bij Feyenoord, zoals hij beweert. Hij is opgeleid bij Corners Babies, een club uit Kumasi waar Feyenoord wel mee samenwerkt. In 2002 beschrijft Ghana News Agency hoe Dominic de winnende treffer maakt voor het hoogste jeugdteam van Corners Babies tegen de achttienjarigen van Hearts of Oak. In 2004 als Feyenoord (Salgado wordt uit de naam geschrapt) naar de eredivisie promoveert, begint Dominic naam te maken. Verslagen uit die tijd zijn op internet terug te vinden. Als zijn huidige leeftijd klopt, zou hij in 2004 veertien zijn. Reëler is dat hij dan 21 is. Een veertienjarige in de eredivisie, dat komt zelfs in Ghana niet voor.

2. De geboorte van een Europese prof

In januari 2007 versnelt de stroom. Over het seizoen 2006/7 wordt hij gekozen als meest waardevolle speler. Dominic vertrekt dezelfde maand naar Kpando Hearts of Lions. In dat seizoen wordt hij met dertien doelpunten tweede op de topscorerslijst. In augustus 2008 komt voor hem het grote moment waar veel Afrikaanse voetballers van dromen, het profcontract in Europa. De Ghanese pers rapporteert eensluidend dat de 22-jarige Adiyah naar Frederikstad FK in Noorwegen vertrekt. Als zijn leeftijd nu klopt, zaten de landelijke media er toen flink naast, terwijl het nieuws van zijn eigen agent afkomstig was.

3. De geboorte op internet

In september 2008 wordt voor het eerst een Wikipedia artikel over Dominic Adiyiah online gezet. Opvallend is de extra i in Dominic’s achternaam. De carrière van Adiyiah voert langs dezelfde clubs als waar Adiyah speelde. In Ghana is de spelling van een naam niet zo gewichtig als hier. Zo wordt de naam van de Ghanese oud-president Kufour door Ghanese media ook regelmatig als Kuffour geschreven. Ook oud-Feyenoord speler Gyan kent in Ghana ook de variant geschreven als Djan. Voor Dominic is het wel handig dat hij nu een nieuwe naam heeft, over Adiyiah is nog niks bekend. Adiyiah is volgens de online encyclopedie eerst geboren in 1985. Nog geen twee weken later wordt het artikel aangepast. Dominic is dan opeens geboren in 1989. Dat “blijft” zijn officiële geboortejaar.

4. De geboorte van een wereldtopper

Tot verbazing van velen duikt Adiyiah in 2009 op in de Ghanese selectie voor onder twintig. Vijf jaar na zijn debuut in de eredivisie. Tijdens het WK in Egypte speelt Dominic een fantastisch toernooi, wordt topscorer en gekozen tot beste speler. Niet lang daarna verdient hij een transfer naar AC Milan, naar verluidt voor ruim een miljoen euro. Als negentienjarige wacht hem een grote toekomst.

Maar in werkelijkheid zou Dominic Adiy(i)ah al op zijn top kunnen zijn. Hoeveel beter hij nog wordt en hoe lang zijn carrière nog zal duren, weet niemand. Maar een jeugdspeler van negentien, dat is hij niet.

4 Responses to Dominic Adiyiah: Tiener of Twintiger?

  1. […] jeugdselectie meegenomen naar Angola, waaronder Dominique “ik-ben-zogenaamd-nog-jong” Adiyiah van AC Milan en Ransford Osei van FC […]

  2. […] niet. Ook de Ghanese voetbalbond heeft beide data al gebruikt voor zijn registratie.  Na Dominic Adiyiah, weer een opmerkelijke leeftijdsverandering bij de Ghanezen. 1985 of […]

  3. […] te vallen, wijs ik graag op mijn eerdere artikelen over leeftijdsbedrog, onder andere door Dominic Adiyiah. Voor wie het weten […]

  4. […] Dominic Adiyiah, opnieuw een opmerkelijke leeftijdsverandering bij de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: