Afrika Cup, een serieuze test voor Afrika en Ghana

voetbal en kogels...

Als laatste deelnemer komt Ghana op vrijdag 15 januari in actie op de Africa Cup of Nations.  De eerste ronde is voor de Black Stars teruggebracht tot twee wedstrijden. Twee kansen op een overwinning die meteen toegang geeft tot de kwartfinales. Maar voorafgaand aan de beschouwing van de wedstrijden, past een bredere kijk op wat er in Angola gebeurde.

Vooraf  omschreef de Afrikaanse media de poule van Ghana als de poule des doods. Een omschrijving met een hele wrange bijsmaak, na de afschuwelijke aanslag op de Togolese ploeg in Cabinda. Deze week bekritiseerde antropoloog en Afrikaans voetbal journalist Arnold Pannenborg, in Trouw de keuze voor Angola als gastland. De wereld hield even de adem in, want hoe zat het dan met het WK? Dat is immers daar in de buurt, toch?

De terechte reactie uit Zuid-Afrika zette die vrees meteen weg als ongegrond. Afrika is geen gevaarlijk land, maar een continent. Op elk continent ligt terreur op de loer, dat is niet aan Afrika voorbehouden. Angola kent een andere geschiedenis en geografische positie dan Zuid Afrika.

Kaartje van Afrika

Angola ligt niet naast Zuid Afrika

Ghana maakt zich op voor de eerste serieuze test in dit cruciale jaar.  Vooraf zag het schema er zo mooi uit. Ghana was centraal geplaatst in groep B, omringd door precies alle West-Afrikaanse buurlanden. Nu Togo niet meedoet, blijft voor Ghana alleen Ivoorkust en Burkina Faso over.  Met een verrassende 0-0 tussen die twee, heeft Ghana dus twee kansen op het behalen van de volgende ronde.

Ghana’s vorige coach Ratomir Dujkovic schat de kansen van Ghana hoog in. Dujkovic wijst op de gave van zijn opvolger Milovan Rajevac om met jonge talentvolle spelers goede resultaten te halen.  Ghana heeft veel spelers uit de jeugdselectie meegenomen naar Angola, waaronder Dominique “ik-ben-zogenaamd-nog-jong” Adiyiah van AC Milan en Ransford Osei van FC Twente.

De ervaren Inter Milan middenvelder Sully Muntari is niet geselecteerd, maar vooral om disciplinaire redenen. Wat verder opvalt, is dat Kevin Prince Boateng tot op heden niet speelgerechtigd is, Quincy Owusu- Abeyie uit beeld is geraakt en dat er twee zoons van Abedi Pele, Dede en Rahim Ayew tot de Black Stars behoren. 

Michael "Bison" Essien en Matthew "Klinsmann" Amoah

De grote man is uiteraard Michael “Le Bison” Essien, net op tijd hersteld van een blessure. Of de jeugd ook in de opstelling een plek krijgt, moeten we afwachten. Ik verwacht de inmiddels ervaren Matthew Amoah in ieder geval wel te zien.

Black Stars in training (AFP, Issouf Sanogo)

Volgens de FIFA ranglijst zijn er vier andere landen die meer aanspraak op de titel maken: Kameroen, Ivoorkust, Egypte en Algerije. Van die kanshebbers heeft echter alleen Egypte de eerste wedstrijd weten te winnen.  Maar belangrijker nog dan het voetbal, is de vraag of het toernooi verder veilig gespeeld gaat worden.

En uiteraard is het nog belangrijker om te bedenken wat we kunnen doen voor Haïti in plaats van met het Nederlandse kabinet, maar dat terzijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: