Onverwachte finaleplaats voor “jonge” Black Stars

Achttien jaar heeft Ghana gewacht. Zondag 31 januari trappen de Black Stars af voor al weer hun achtste finale in de Afrika Cup of Nations.  Het mag een verrassing heten dat het team van bondscoach Rajevac het zo ver heeft weten te brengen.

Favorieten? Ja twee jaar geleden

Grote namen, dragende spelers als John ‘the Rock’  Mensah, Laryea Kingston, Sulley Muntari, Michael Essien en Stephen Appiah ontbraken dit toernooi om verschillende redenen.  Maar liefst zeven spelers van het jeugdteam werden aan de selectie toegevoegd. Nu oogst Ghana alom lof over de onverwachte prestaties van de jeugdige ploeg.  Voor het spel bepaald niet, maar dat maakt de coach ook niks uit.  “Wat is belangrijker, mooi voetbal of winnen?” , vroeg de Serviër retorisch aan de pers in een voorbeschouwing van de finale.  Opvallend genoeg zijn er vrijwel geen vraagtekens bij de jeugdigheid van de Ghanese ploeg te vinden. 

De torenhoge favoriet voor de eindzege is uiteraard Egypte met een doelsaldo over het gehele toernooi van veertien voor en twee tegen.  Ghana steekt daar met vier voor en drie tegen, bleekjes bij af.  Het zelfvertrouwen van de farao’s is geweldig groot na de 4-0 afslachting van Algerije. 

Sterspeler Mohamed Zidan: “We waren miljoen keer beter dan Algerije. We hebben niet vijf wedstrijden gewonnen om te gaan verliezen in de finale.”  Ook de aanvoerder Ahmed Hassan waarschuwde Ghana voor het geoliede spel van zijn team. “Tegen Ghana spelen we zoals altijd. We zijn hier om onze titel te verdedigen en daar gaan we ook in slagen. De halve finale heeft al bewezen dat we beste team in Afrika zijn, daar is geen discussie over.”

De laatste keer dat Ghana in de continentale finale stond was in 1992. Een dramatische finale. In Ghana klinkt 1992 zo ongeveer als 1974 in Nederland. Ghana speelde de finale zonder de toenmalige ster Abedi Pele, die in de halve finale tegen een schorsing aan liep. De finale werd pas na 22 penalty’s gewonnen door Ivoorkust gewonnen. 

Egyptische fans voor de finale in 2008

Egyptische fans voor de finale in 2008 (foto W. Schoo)

Voor Egypte biedt de komende finale kans op een ongeevenaarde derde opeenvolgende titel. Twee jaar geleden steunde tot mijn verrassing het Ghanese thuispubliek de Farao’s in de finale tegen Kameroen. De verklaring daarvoor was niet voor de  hand liggend, maar uit respect voor de grondlegger van Ghana’s onafhankelijkheid, Kwame Nkrumah. Nkrumah’s echtgenoot Fathima Rizk was Egyptische. Het stel stond symbool voor het Panafrikaanse gedachtengoed.

Zondag telt Panafrikanisme niet. Op het veld gaat het om de titel van Afrika. De Ghanese aanvoerder, keeper Richard Kingson is de rots in de branding. “Af en toe moet ik instructies schreeuwen naar mijn spelers. Ze zijn nog jong en door de zenuwen spelen ze misschien nog niet op hun best. Maar ze hebben Ghana trots gemaakt om zover te komen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: