Nigeriaanse sportarts: ‘Onze spelers zijn te oud’

Volgens Ken Anugweje, Directeur van de Nigeriaanse Atletiekfederatie, betaalt Nigeria momenteel de prijs voor het leeftijdsbedrog.  De arts, belast met de portefeuille sportmedisch onderzoek, kent de sportwereld van nabij en is teleurgesteld over de resultaten van de ‘Super Eagles’ die in de halve finale verloren van Ghana. Volgens Anugweje zijn de huidige spelers te oud.

In een uitgebreide rapportage stelt de Nigeriaanse journalist Olukayode Thomas de praktijk van leeftijdsbedrog aan de kaak. Anugweje bekleedde verschillende functies binnen de Nigeriaanse voetbalbond NFF. Volgens Anugweje doet de bond er niets aan om de negative cirkel van bedrog te doorbreken.

Olukayode Thomas voert in zijn artikel niet alleen een medisch expert op, maar geeft ook een eigen kijk op het probleem. “De spelers die in het buitenland spelen, spelen daar omdat ze scouts wijs maken dat ze nog geen zeventien zijn en beter spelen dan hun leeftijdsgenoten terwijl ze in werkelijkheid al in de twintig zijn.” Opmerkelijk genoeg verwijst Thomas in zijn artikel naar Ghana, waar het bedrog uitgebannen zou zijn. 

Als bewijs voor de Ghanese eerlijkheid wordt Andre Ayew genoemd, geboren in Frankrijk in 1989 terwijl zijn vader Abedi Pele in de spotlights voetbalde. “Abedi kan onmogelijk de leeftijd van zijn kinderen veranderen en iedereen kan zien wat er nu met Andre gebeurt. Hij heeft voor de Ghanese selectie gespeeld sinds zijn zeventiende, speelde voor het onder twintig team en nu weer voor het senioren team en rijpt volgens zijn eigen leeftijd“.

Het ontgaat de Nigeriaan blijkbaar dat ook bij de Black Stars nog altijd nog spelers  rondlopen die in werkelijkheid ouder zijn dan ze beweren. Andre Ayew mag dan in Frankrijk zijn geboren en aan zijn geboortejaar vastzitten, zijn eigen broer Rahim kwam in Ghana ter wereld. Juist Rahim is nu een overduidelijk voorbeeld van bedrog. Kijkt u even mee?

Abedi Pele voetbalde in 1985 één seizoen in Tamale. Daar werd Rahim Abdul, zijn eerste zoon, geboren. Dat klopt met de wikipedia-pagina over hem. Toch geeft de Afrikaanse bond (CAF) in de officiele spelerslijst de geboortedatum van Rahim als 16 april 1988, een krappe drie jaar later. Dat is op zijn minst opmerkelijk omdat zijn vader, ook volgens FIFA, vanaf 1986 uit Tamale weg was en in Frankrijk speelde. 

Voor Rahim’s huidige club Zamelek lijkt zowel 1985 als 1988 te kunnen. Eenduidigheid is er in ieder geval niet. Ook de Ghanese voetbalbond heeft beide data al gebruikt voor zijn registratie. Op onderstaande afbeelding staat bovenaan de lijst met Ghanese spelers van het CHAN toernooi en onderaan een spelerspas van Rahim voor de Ghanese competitie. 

Na Dominic Adiyiah, toch weer een opmerkelijke leeftijdsverandering bij de Ghanezen.

1985 of 1988?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: