In Italië: nieuw gezicht en oude geluiden

debuut met doelpunt

Deze week blikt deze blog op Italië. Een nieuwe ster verscheen aan de Ghanese voetbalhemel: Richmond Boakye. Tegelijkertijd deed een oude bekende weer van zich spreken: Stephen ‘Tornado’ Appiah.

Boakye maakte zijn debuut in de Serie A voor Genua en de aanvaller scoorde meteen. Genua kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel waardoor Europees voetbal moeilijk gaat worden, maar voor Boakye is het droomdebuut een feit. ‘Ricky’ Boakye verving David Suazo, die geblesseerd uitviel al na twaalf minuten.

Boakye werd in Ghana door Asempa FM op de radio geïnterviewd. Hij vertelde onder meer te zijn opgegroeid in Sunyani. Boakye werd gescout tijdens een jeugdtoernooi in Italië en speelde tot nu toe in de Primavera, de competitie voor jeugdteams, waar hij zeven keer scoorde. Tot afgelopen weekend zat hij slechts een keer eerder bij de selectie, toen bleef hij op de bank. 

Boakye traint altijd hard om beter te worden en zou graag ooit voor zijn land willen spelen. Hij kent Essien en Muntari alleen maar van TV. Op de Ghanese luisteraars maakte hij indruk door de volwassen manier waarop hij zich uitdrukte in het Twi, een van de lokale talen.  Het meest opmerkelijke moment was toen de interviewer vroeg of zeventien zijn werkelijke leeftijd of zijn voetballeefdtijd was. Boakye aarzelde even en antwoordde dat hij zeventien is “omdat dat ook in zijn papieren staat”.  Zijn staat van dienst, inclusief het schoolkampioenschap van Ghana, twee jaar geleden doet echter vermoeden dat hij een paar jaar ouder is.

alleen maar (oefen)wedstrijden in het nationale team...

Elders in Italie heeft de betwiste aanvoerder van de Black Stars, Stephen Appiah, ondanks zijn inmiddels jarenlange gebrek aan wedstrijdritme, uitgesproken dat hij in Zuid Afrika van de partij is.

For those who think I am finished, they should just be on the lookout. South Africa will prove why I am still the Tornado. This is our second outing and we are keen on doing better than we did in Germany. Four years ago, people said we were fantastic but I don’t know what they will say this time around. Maybe stupendous or something!”  

Een Ghanese fan merkte onlangs droogjes op dat Appiah lijdt aan het Afrikaanse dictator syndroom. Belangrijkste kenmerk daarvan is dat men geen oog heeft voor een natuurlijke houdbaarheidsdatum. Appiah heeft de afgelopen twee jaar geen enkele wedstrijd voor zijn club of welke club dan ook gespeeld. De enige wedstrijden die ‘de Tornado’ speelde waren de wedstrijden van het nationale team.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: