KPB, de witte met het zwarte hart

Wilt u deze dans van mij?

Kevin Prince Boateng kan goed dansen. Het zal hem goed van pas komen als hij voor het eerst deel uitmaakt van de selectie van de Black Stars. ‘KPB zal zich zeker thuisvoelen’, zegt John Pantsil. Als een van de ervaren spelers is Pantsil vaak betrokken bij de inwijding van nieuwe spelers. Een onderdeel van de inwijding in het Ghanese team is dat een nieuweling een dans uitvoert. Dat zit dus wel goed.

Volgens vader Prince Boateng kan zijn andere zoon Jerome ook goed dansen. Het is een van de weinige overeenkomsten tussen de halfbroers. Het is een verhaal dat de trouwe lezer van Blikopghana al kende, een verhaal dat deze zomer waarschijnlijk nog vaak te horen zal zijn. Jerome, verdediger van HSV, speelt voor Duitsland. Zijn halfbroer Kevin Prince, onder contract bij Portsmouth, heeft voor Ghana gekozen. Op 23 juni staan ze wellicht tegenover elkaar als Ghana tegen Duitsland speelt.

In een fraai portret geeft Maik Grossekathöfer in Der Spiegel een inzicht in de wereld achter deze twee voetballers. Achter de succesvolle profspelers gaat een complexe geschiedenis schuil. Het begint met dezelfde vader, maar er zijn vooral verschillen tussen de Boatengs. ‘Jerome is punctueel en betrouwbaar, dat kun je niet echt zeggen over Kevin‘ volgens hun vader Prince Boateng.

Kevin groeide op in een arme, crimele wijk van Berlijn en leefde een jaar op de straat. Kevin was vaak te vinden in nachtclubs en op party’s. Op een dag kocht hij ooit een Lamborghini, een Hummer en een oldtimer Cadillac . Net zo makkelijk kocht hij een nieuwe garderobe van 160 paar schoenen, 200 hoeden en 20 leren jacks. Hij voelt zich ondanks zijn Duitse jeugd en blanke huid een Afrikaan, en is daar trots op.

Jerome Boateng, tweede van links.

Jerome is een modelprof. Hij drinkt niet, hij rookt niet, het liefst speelt  hij op zijn Playstation. Hoewel hij van Ghanese muziek houdt, is hij nooit in zijn vader’s land geweest. De verdediger van HSV staat bekend als een kalme speler. ‘Ik heb er nooit over gedacht om voor Ghana uit te komen, Duitsland is mijn thuis. Ik houd van de mensen en van de mentaliteit.’

Er komt in der Spiegel een aantal personen aan het woord die beide jongens goed kennen. De moeder van Jerome, Martina, mag Kevin ook graag. “Kevin was vroeger een idool voor Jerome, ik was wel bang dat hij een slechte invloed op hem zou hebben. Kevin is ook een clown, hij maakt graag mensen aan het lachen. Hij kan geen ondergeschikte rol spelen, hij heeft een grote mond en heeft moeite om zich aan de regels te houden.

George, een oudere broer van Kevin Prince, vindt zichzelf een slecht voorbeeld voor zijn jongere broer. ‘Kevin is geen engel natuurlijk, maar hij is niet slecht zoals ik‘.  George praat liever over zijn halfbroer Jerome, die belt hij elke dag. ‘Kevin is ambitieus maar Jerome is een perfectionist, die leeft voor succes.’

De keuze van Kevin Prince om voor Ghana te kiezen vernam vader Prince senior uit de krant. Gedurende enkele maanden had Prince geen contact met zijn zoon. Inmiddels is het contact weer hersteld. Prince, de vader van beide jongens, kiest geen kant voor een van zijn zonen. ‘Dat de beste moge winnen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: