Wereldkampioen van Afrika: Ghana

Mulder en Benali, columnist en schrijver

Jan Mulder aanschouwt dansende Ghanezen. Even lijkt hij zelfs mee te dansen, maar zoals hij zelf zegt, Groningers kunnen niet dansen. Het ritme, de samba is zelfs overbodig volgens onze nationale mopperaar: “niet doen!”, zo besluit hij deze scene.

Op zaterdag 15 mei was de eerste aflevering te zien van een veelbelovende serie, Wereldkampioen van Afrika. In vijf aflevering geven Jan Mulder en Abdelkader Benali duiding aan het continent vanuit voetbal.

Met mooie beelden brengt de NPS een ode aan het Ghanese voetbal. In de 55 minuten komen de slavenforten van Elmina aan bod. Verder gaan de heren op bezoek bij de Feyenoord Academy in Fetteh en bij Ben Koufie, oud-voorzitter van de Ghanese voetbalbond. Uiteraard kijken de schrijvers ook gefascineerd naar wedstrijden op de stoffige veldjes in de hoofdstad.

De uitzending is terug te zien via uitzendinggemist. Meer informatie wordt beloofd op de website wereldkampioenvanafrika.nps.nl, dat komt wellicht in de toekomst.

Opvallend is de moeite die de makers hebben met het thema leeftijdsbedrog. Journalistiek correct laten ze de verschillende kanten ervan zien. Naast de overduidelijk op zijn lip bijtende directeur van de Feyenoord Academy komen Ghanezen aan het woord die ontkennende beweringen doen. Mulder en Benali verzuimen om kritisch daarop in te gaan. De kijker blijft zo toch wel een beetje in het ongewisse. BlikopGhana ziet dat als een gemiste kans. Over de geroemde Stephen Appiah en de Ghanese wereldkampioenen onder twintig zijn toch wel wat vragen te bedenken.

Tot slot maakt de in Marokko (Afrika!) geboren Abdelkader Benali een slordig taalfoutje door het Nederlandse “Ghanese” in het Engels te gebruiken, terwijl daar “Ghanaian” correct zou zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: