Blik op de Ghanese selectie

Anthony Annan, stand-in voor Essien

Op dinsdag 1 juni maakt Nederland kennis met Ghana. Oranje oefent in de Kuip tegen de Black Stars. BlikopGhana geeft u graag een kijk op de selectie van dit West-Afrikaanse land.

Middenveld

Hoewel Michael Essien, middenvelder van wereldklasse en een van de duurste Afrikaanse spelers ooit, het WK aan zich voorbij moet laten gaan, ligt de kracht van Ghana op het middenveld.  Uit de Italiaanse Serie A treffen we bijvoorbeeld de verloren zoon en Champions League winnaar Sulley Muntari van Inter Milaan, ploeggenoot van Wesley Sneijder. Bovendien speelt daar Kwadwo Asamoah, een groot talent van Udinese. Asamoah was een grote uitblinker tijdens de Afrika Cup, eerder dit jaar in Angola. Verder zal ook Anthony Annan zeker te zien zijn. De kleine lichte speler van Rosenberg in Noorwegen zal wellicht Essiens rol overnemen. Annan is niet het toonbeeld van het fysieke Afrika dat we de laatste jaren steeds meer hebben zien. Hij past eerder in het rijtje van Iniesta, Sneijder, Fabregas en Xavi, de kleine en spelbepalende middenvelders. Aan de zijkanten komen KPB en QOA in beeld. KPB staat voor Kevin Prince Boateng en Quincy Owusu Abeyie. KPB en QOA hebben een paar opvallende overeenkomsten. Ze zijn beiden in Europa geboren en speelden voor de jeugdteams van hun land, Duitsland en Nederland respectievelijk. Hun besluit om voor Ghana te spelen, werd in beide gevallen met veel enthousiasme ontvangen in Ghana. Hoewel veel Ghanezen, vooral in Duitsland uitleg moesten geven over de overtreding die hij maakte op Ballack, is KPB in Ghana volgens journalist Michael Oti Adjei  alleen maar populairder geworden. Onze eigen Quincy wordt na zijn overstap naar Qatar iets minder serieus genomen dan daarvoor, maar heeft nog altijd veel fans.  Een laatste naam die op het middenveld bij de selectie hoort is Stephen Appiah alias ‘Capito’. Een stokoude man met een huizenhoog aanzien in Ghana.

Achterhoede

Palestijnse spotprent n.a.v. Pantsils vlagvertoon op het WK in 2006. Hij speelde toen in Israel.

Achterin zal coach Rajevac vooral rekenen op muzikaal talent John Pantsil van Fulham, de Duitse Ghanezen Hans Adu Sarpei van Bayer Leverkusen, Isaac Vorsah van Hoffenheim en last but not least John Mensah van Sunderland. Blessures en gebrek aan wedstrijdritme vormen voor veel spelers een gevaar.

Voorhoede

In de voorste linie lijkt Asamoah Gyan de meeste kans te hebben op een basisplaats. Verder zal vermoedelijk Matthew Amoah van NAC vroeg of laat een kans krijgen. Waarschijnlijk weerstaat bondscoach Rajevac de druk om de topscorer en beste speler van het WK -20 Dominic Adiyiah te selecteren. Veel zal afhangen van het systeem. Meestal speelt Ghana in een 4-2-3-1 formatie. Maar ook een 4-4-2 opstelling behoort tot de mogelijkheden.

Keepers

Kingson, broer van Kingston

Naast het spitsenvraagstuk, is ook de andere kant van het veld nog niet vanzelfsprekend bezet. Als keeper komt vooral Richard Kingson in beeld. De derde keeper van Wigan heeft geen plek in de Premier League maar geldt voor Ghana al tijden als eerste keus.  Ghana’s minst gepasseerde keeper viel, overigens evenals Eric Addo van Roda JC af.

Broers in de Ghanese selectie

Een paar spelers uit de Ghanese selectie hebben een broer die ook voetbalt. Ten eerste keeper Kingson, is de oudere broer van Laryea Kingston (Hearts of Midlothian) die met veel rumour net buiten de selectie viel, ondanks oproep vooraf van de bond om daar niet geweldadig op te reageren. Laryea heeft een letter t in zijn achternaam, vanwege een fout van een Ghanese ambtenaar bij het maken van zijn passpoort. Ten tweede zitten de broertjes Andre en Rahim Ayew allebei in de selectie. Het zijn de  twee oudste zoons van Abedi Pele, terwijl de jongste de toekomstige over vier jaar de hoop van het land is. Als laatste is natuurlijk het verhaal van de broers Boateng al bekend. Kevin Prince komt op het WK misschien wel tegenover zijn broer Jerome te staan, die voor Duitsland speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: