Bestuurlijke chaos in Ghana

Chaos

Chaos in Ghana

Vergeleken met buurland Ivoorkust valt het mee, maar ook in Ghana is het allesbehalve rustig. En dan heb ik het niet over de eerste olievaten die worden opgepompt. En ook de wikileaks onthulling dat president Mills zijn ministers voor drug handelaren aanziet, zijn momenteel niet het belangrijkste nieuws.

Fifa zou Ghana dreigen uit de voetbalfamilie te gooien. Zelfs internationale persbureaus berichtten over de zorgen van de wereldvoetbalbond naar aanleiding van de toenemende bemoeienis van de regering met de Ghanese voetbalbond. De GFA werd opgeschrikt door een inval van een speciaal overheids-fraude-bestrijdings-team. Volgens sportminister Akua Sena Dansua maakt de bond zich schuldig aan fraude en belastingontduiking. Ook de minister van justitie Mould-Iddrisu steunt de inval bij de voetbalbond. En terwijl de Fifa verwijten over te grote bemoeienis op internet circuleren, klinkt tegelijkertijd kritiek op overheids gebrek aan bemoeienis.

Lang genoeg gewacht

Deze week stapte Marcel Desailly uit de race om bondscoach te worden.  Hij was het wachten beu op een baan die hem nota bene al was toegezegd.

De plotselinge stroomversnelling van nieuws kwam na een lange periode van luwte. Er waren natuurlijk een paar sappige nieuwtjes over achterstallige betalingen en enkele berichten over een Ghanese speler en/of zijn broer. Vooruit, daar gaan we even snel:

  • WK afvaller Laryea Kingston kreeg onderdak bij Vitesse, al eerder een thuishaven voor Ghanezen.  Zijn broer Richard ‘Olele’ Kingson krijgt eindelijk een plek onder de lat in de Engelse Premier League bij Blackpool.
  • Kevin Prince Boateng drukt zijn stempel op het spel van AC Milan, en rookte een vredespijps met zijn broer Jerome.
  • Jordan Ayew, broer van WK-ster Andre Ayew, heeft ondertussen ook zijn debuut voor Ghana gemaakt.
  • Hun vader, Abedi Pele, ontsnapte deze week nog aan de dood, toen het presidentiele vliegtuig waarin ook de vice-president van Ghana zat een noodlanding moest maken.

Het zestiende voetballand ter wereld worstelt ondertussen met de bestuurlijke chaos, om de band met Fifa weer te herstellen. Daarnaast moet er nog altijd een bondscoach worden gekozen. Morgen vinden de gesprekken plaats tussen de kandidaten en de geplaagde bond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: