Sport minister weg, nieuwe Servische coach

kandidaten

Stevanovic, man met stropdas

Eindelijk heeft Ghana weer een nieuwe coach. Goran Stevanovic is de opvolger van Milovan Rajevac. De vorige coach verliet de Black Stars plotseling na een conflict met zijn agent Goran Milovanovic. Ghana bouwt aan een bijzondere band met Servië, want Stevanovic is de vierde Servische bondscoach in de laatste negen jaar.

De Ghanese voetbalbond krijgt de keuze voor Servië in ieder geval niet vanuit de regering opgelegd, want de politiek verantwoordelijke voor de voetbalbond, Akua Sena Dansua, heeft als eerste vrouwelijke minister voor sport haar portefeuille moeten inleveren.

Akua Sena Dansua

Akua Sena Dansua

Dansua die verantwoordelijk wordt gehouden voor de chaos in voetballand, haalde deze week hard uit naar journalisten die geld zouden ontvangen om haar kapot te maken. Ze spreekt zelfs over mafia-praktijken in haar land. Ondanks de wisseling van de macht in sportland, blijft de belangrijkste stoel van het land -van de bondscoach- bezet door de zoveelste Serviër. Hoe zat het ook al weer?

De eerste Serviër, Milan Zivadinovic kwam in 2002.  Zivadinovic vertrok bijna net zo snel als hij kwam en gaf de schuld voor zijn falen aan de voetbalbond. In 2004 trad de tweede Serviër aan. Ratomir Dujkovic zette ondanks een mislukte Afrika cup in 2006  een historische prestatie neer door Ghana voor het WK te kwalificeren. Dujkovic gaf bij zijn afscheid aan zich onvoldoende gewaardeerd te voelen door de Ghanese media. De derde ‘Ghanese’ Serviër Milovan Rajevac trad aan in 2008 en haalde ook het WK, in 2010.  ‘Milo’ raakte verstrikt in een web van belangen, onder meer die van zijn eigen agent Goran Milovanovic.

Inmiddels is dus Goran Stevanovic benoemd, volgens de eerste berichten geen pupil van Milovanovic. In tegenstelling tot zijn voorgangers spreekt Stevanovic wel Engels. Hij is voorzichtig positief ontvangen door de Ghanese pers en predikt een aanvallende speelstijl.

Stevanovic heeft twee maanden de tijd om zijn team op de rails te zetten. 26 maart wacht een Afrika cup kwalificatie wedstrijd uit tegen Congo, en drie dagen later een historisch vriendschappelijk treffen met de voormalige kolonisator op Wembley.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: