Afriyie Acquah: straatvoetballer naar Serie A

Met Acquah won Palermo van AC Milan

Terwijl Marcel Desailly een flonkerend nieuw sportcomplex opent in Ghana, verschijnt in de Italiaanse Serie A een nieuwe ster. Een talent, ontwikkeld in heel andere Ghanese voetbalacademy. Afriyie Acquah is zijn naam, negentien jaar. Acquah maakt met zijn club Palermo een goede indruk. Als middenvelder doet hij denken aan Michael Essien, een sterke box-to-box speler.

Afriyie Acquah kwam als straatjongen terecht op de Ghana Glens Academy, vernoemd naar de Noord-Ierse club Glentoran. De stap naar de Serie A leest als een sprookje, zoals opgetekend door de BBC.

Ghana Glens is een initiatief van Christopher Antoh Forsythe, een Ghanees die zijn jeugd in Belfast doorbracht.  De academy is daarmee een Ghanees initatief dat dankzij Europese sponsoring toekomstbestendig lijkt.

Afriyie Acquah heeft zich als voormalig straatvoetballer onlangs verzekerd van een contract bij Palermo voor de komende vijf jaar, maar als hij aan de verwachtingen gaat beantwoorden, zal  hij eerder bij een grotere club te vinden zijn.

Ondanks regelmatige twijfels over leeftijdsbedrog, lijkt Acquah werkelijk een jonge speler te zijn. In Belfast werd vier jaar geleden, in 2007, een interview gehouden met Christopher Forsythe en een zichtbaar jonge Acquah. De toen vijftienjarige straatjongen is dan de Engelse taal nog niet machtig, getuige de noodzakelijk vertaling.

Het interview met Christopher Forsythe start op 1min50. Afriyie Acquah komt pas aan het woord op 7min45.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: