Ranking the Stars’ goalkeepers

Wie moet er in het doel?

Vroeger op het veldje was het altijd al een moeilijke vraag: Wie gaat er op doel? Ook voor de Black Stars is die vraag momenteel belangrijk.  Wat is er aan de hand?

Ghana’s eerste keus Richard Kingson, voldoet niet meer. De laatste twee wedstrijden faalde hij opzichtig. Bovendien is hij al erg oud. Officieel is hij nog maar 33, in werkelijkheid is Kingson waarschijnlijk veel ouder. Hij speelt al sinds 1995 professioneel voetbal, maakte zijn debuut in het nationale team in 1996. Een Afrikaanse keeper die op zijn achttiende debuteert? Yeah right! Na het WK in Zuid-Afrika presenteerde Kingson een vijftienjarige zoon.

Kingson heeft ook de Turkse nationaliteit en is in Turkije bekend als Faruk Gürsoy. Zijn broer, Laryea, heeft vanwege een administratieve fout weer een andere achternaam, Kingston.

Nou komt meteen het probleem. Een echte tweede keus is er niet.  De nieuwe bondscoach staat voor een dilemma. De keeperstrainer van Ghana, Edward Ansah, weet het ook niet. Lees het interview met hem op de blog van William Quarmine. Er komen veel namen en dilemma’s aan bod. Maar een keuze niet.

Tegen Japan, in Nederland, speelde William Amamoo de tweede helft en liet vier doelpunten door. Hij wordt daarom nog steeds bekritiseerd. De coaches zijn voorzichtig met andere keepers. 

We hebben veel jonge keepers gebracht om het gevoel voor het nationale team te ontwikkelen. Bijvoorbeeld Ernest Sowah. Maar er zijn ook anderen zoals Sammy Adjei, Daniel Adjei, Fatau Dauda, Isaac Amoako en Adam Kwarasey. 

Er is nu geen nummer twee voor Ghana. De volgende keeper begint niet waar Kingson ophield. Zodra hij komt, moeten we hem allemaal steunen. 

De Sammy Adjei die we vroeger kenden is niet meer de Sammy Adjei van vandaag. Hij moet nog veel doen.

Drie dagen geleden sprak ik nog met Adam Kwarasay. Het is niet de schuld van de bond dat zijn papieren zijn vertraagd. Zijn nationaliteit-switch is aangevraagd en hij wil graag voor Ghana spelen. Zodra FIFA akkoord is, kunnen we kijken of hij bij ons spel past. 

Ik ben zelf heel lang keeper geweest, maar dat is niet belangrijk. Het gaat erom of iemand geschikt is. 

Toen Kingson geblesseerd raakt vroeg ik Sammy Adjei om zich op te warmen, maar hij negeerde mij en de bondscoach. Daarom ging Fatau Dauda opwarmen. Tijdens de training voor de wedstrijd om de derde plaats gaf Sammy Adjei aan dat hij geblesseerd was. Maar deze zaken moeten we binnenskamers houden. Hij heeft zijn excuses aangeboden en hij is weer terug.

Wat valt er nog te melden over de mannen die in aanmerking komen? In willekeurige volgorde:

– Sammy Adjei. Pluspunten: grote naam in Ghana en veel ervaring. Mindere  kanten: Geen internationale ervaring, diverse conflicten.

– Adam Kwarasey. Pluspunt: talentvol, jong en Europese ervaring. Minder kant: niet bekend in Ghana, moet nog switchen.

– Stephen Adams. Keeper van het jaar in 2010 maar nog niet beproefd buiten Ghana.

–  Daniel Adjei

Maar de beste kansen lijken momenteel voor Ernest Sowah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: