Dominee Osei Kofi herschrijft Ghana’s geschiedenis

Osei Kofi

"the wizard dribbler"

Zomaar een berichtje in de Ghanese media, op 22 augustus 2011. “Ik heb nooit Stoke City afgewezen, mijn paspoort werd in beslag genomen door mijn club”.  Een van de allergrootste spelers uit de Ghanese voetbalgeschiedenis, Osei Kofi, prikt met zijn bekentenis een mythe door.

Stoke City tegen Kotoko, een mooi affiche

Het gangbare verhaal over Osei Kofi en het Engelse geld speelt zich af eind jaren ‘ 60. Asante Kotoko maakt als eerste Ghanese team een tour door Engeland. In twee oefenwedstrijden tegen Stoke City scoort Osei Kofi vier keer. Stoke biedt naar verluid 30.000 pond voor de diensten van de “wizard dribbler”. Osei Kofi bedankt voor de eer en blijft zijn club en vaderland trouw. Dat was het verhaal, tot deze week.

Osei Kofi is een opmerkelijke persoonlijkheid binnen het Ghanese voetbal. Hij werkt tegenwoordig als dominee.  De voormalige sterspeler pleitte eerder met betraande ogen in het openbaar voor voor erkenning van oud-spelers door de overheid. Ook hing hij de vuile was buiten van zijn club Kotoko door te verklaren dat een flink deel van de begroting wordt gebruikt voor de bekostiging van juju activiteiten. De BBC interviewde hem als zeventig-jarige nog vorig jaar over de leidende rol van Ghana, niet alleen op het continent tijdens het WK in Zuid-Afrika, maar ook in de vorige eeuw.

In de bekentenis van deze week, over zijn onvrijwillige keuze om zijn beste jaren in Ghana te slijten, zegt de oud-international dat hij deuren voor andere spelers had kunnen openen. Waar iedereen dacht, dat Osei Kofi zijn vaderland verkoos boven het geld, waren het dus de bobo’s die Ghana’s ontwikkeling stagneerden. Altijd weer de bestuurders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: