Asamoah Gyan valt voor het grote geld

Gyan heeft een obsessie met rugnummer drie

Volop debat in Ghana. “Als je vijf keer zoveel kunt verdienen, dan moet je er wel voor kiezen.” “Nee, je gooit je toekomst in het water, hierna wil niemand je meer.”

De voor- en tegenstanders vliegen elkaar zoals wel vaker in de haren. Asamoah Gyan, de onbetwiste aanvalsleider van Ghana’s nationale ploeg, vertrekt als een dief in de nacht. Hij verlaat zijn club Sunderland in de Engelse Premier League en gaat spelen in de Verenigde Arabische Emiraten.  Hiermee zegt hij topvoetbal vaarwel, zeggen de tegenstanders. Maar hij stelt daarmee wel zijn toekomst veilig, het uiteindelijke doel volgens de voorstanders.

Nog geen jaar geleden kwam Asamoah Gyan over van Rennes naar Sunderland voor een recordbedrag van dertien miljoen pond. De spits bepaalde bijna in zijn eentje het lot van Ghana op het WK, met drie doelpunten en die ene gemiste penalty. Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Coach Steve Bruce liep weg met Gyan en Gyan leek tevreden met Sunderland.

De eerste druk op de relatie ontstond toen Gyan uitblonk op Wembley tegen Engeland. Volgens Bruce kwamen er steeds meer parasieten met zakelijke belangen de omgeving van Asamoah Gyan beïnvloeden. In maart van dit jaar werd een verzoek van de Ghanees voor salarisverhoging genegeerd door het bestuur. Gekoppeld aan de neerwaartse spiraal van de prestaties bleef er voor Gyan weinig motivatie over.

De aanvaller werd in verband gebracht met verschillende grote clubs, waaronder Olympique Marseille, Bayern München en Fehnerbahce. Een onaangename gebeurtenis bracht een verandering tot stand. Ontroostbaar was Asamoah Gyan toen hij de dood vernam van Sly Tetteh, een invloedrijke voetbalbestuurder maar ook een vaderfiguur voor vele spelers.  Waarschijnlijk kwam het besef van de eindigheid van ons aardse bestaan precies op het goede moment voor de scouts van Al-Ain. De Arabieren brachten zoveel geld mee, dat de toekomst van Asamoah en zijn familie in materiële zin is veilig gesteld. Alleen valt nog te bezien of die toekomst nog leidt langs het nationale team.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: