Waarom Ghana naast de Afrika Cup greep

closing ceremony

2012 zou het jaar van Ghana worden. Niet misschien, maar zeker. De Black Stars waren er van doordrongen dat ze hun positie als sterkste Afrikaanse land gingen opeisen. De beste van Afrika, dat waren ze misschien ook wel. Toch ging het mis. Een stuk of wat redenen hebben er wel of niet mee te maken. 

De beste spelers deden niet mee.

Het is waar, maar niet doorslaggevend. Natuurlijk is het jammer dat Michael Essien geblesseerd afhaakte dit seizoen.  Hoewel hij op de weg terug is, zal hij niet meer snel voor de Black Stars spelen. Zijn carriere bij Chelsea krijgt alle aandacht. Ook Kevin Prince Boateng heeft afscheid genomen van de nationale ploeg. Hoe goed hij ook speelt bij AC Milan, voor Ghana was Boateng toch een apart geval.  Bovendien excelleerde Ghana op het WK zonder Essien. Boateng brengt lang niet altijd positieve energie. Anthony Annan speelde op de plek van Essien naar behoren en bovendien heeft Zambia laten zien dat je kampioen kan worden zonder dat je spelers bij topclubs spelen.

De tegenstanders waren beter

Geen reden. Ghana verloor van Zambia, dat ongeveer een kans kreeg in de hele wedstrijd. De tegenstanders die misschien beter waren, zoals Kameroen, dat in 2008 Ghana in eigen land versloeg, en Egypte, in de finale van 2010 net iets beter, hadden zich niet eens geplaatst. De weg naar de droomfinale tegen de buren uit Ivoorkust lag open en dat gevecht zag Ghana met vertrouwen tegemoet.

De coach had een slechte tactiek.

Waar. De derde Servische coach op rij riep van te voren dat hij wel zou gaan winnen. Een betere manier om je tegenstanders te motiveren is er niet. Bovendien waren zijn wissels af en toe onnavolgbaar. De opstelling van Ghana was gebouwd rond enkele kwetsbare figuren, zoals John Mensah. De aanvoerder scoorde opvallend genoeg tweemaal, maar haalde in geen enkele wedstrijd het eindsignaal. Elke wedstrijd stond er voor Ghana een andere verdediging. Voorin speelde Asamoah Gyan bijna alle wedstrijden op zijn tandvlees. Gyan kon vooraf nauwelijks trainen vanwege slepende blessures en maakte zelden een frisse indruk. De kans dat Stevanovic wordt ontslagen is dan ook flink groot.

De spelers faalden

Deels waar. Ghana is kwetsbaar gebleken helemaal voorin en helemaal achterin, zoals eerder al opgemerkt door BlikopGhana. Achterin staat een relatief onervaren keeper. Hoewel hij over het algemeen goed presteerde, was de Ghanese Noor Kwarasey toch kwetsbaar, vooral bij hoge ballen. En verdedigen is de sleutel tot succes. De twee finalisten, Zambia en Ivoorkust, kregen het hele toernooi geen goal tegen. Samuel Inkoom maakte verdedigend geen sterke indruk. In de spits blijft Asamoah Gyan de eerste keus, maar hij faalde in de halve finale, net als bij het WK op het randje van de halve finale, vanaf de stip.

Pech

Natuurlijk heb je geluk nodig om een toernooi te winnen. Het noodlot trof Ghana’s Arnhemse troef Annan. Vooraf verklaarde aanvoerder John Mensah dat de Black Stars zouden vechten als gewonde leeuwen voor Anthony Annan, die rouwt over het plotselinge verlies van zijn moeder. Een rouwende speler is altijd een uitdaging voor de rest van het team, daar kan Nederland over meepraten, na de ervaring met Boulahrouz.

Maar tegen Tunesie mocht het team van Stevanovic niet klagen over geluk. Er was zelfs een blunder van de Tunesische doelman voor nodig om het beslissende doelpunt te scoren.

Dus?

Ghana nam het in de halve finale op tegen een magisch gemotiveerd team. De Zambianen speelden met de onzichtbare kracht van achttien omgekomen spelers, negentien jaar geleden. Het team dat op het punt stond om zich te plaatsen voor het WK, crashte destijds in Gabon. De kracht van Zambia’s missie om de zielen van de slachtoffers tot rust te brengen was groter dan alle krachten in Afrika. Zelfs van Ghana.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: