Klaar voor titelrace, maar wie moet er op doel?

Ghana keeper. Photo: Tim Clayton

Ghana keeper. Photo: Tim Clayton

De Afrika Cup is weer van start. Ivoorkust is favoriet maar een andere kanshebbers op de titel is Ghana. Ghana is het enige land dat de afgelopen drie keer minstens de halve finale haalde. Ghana is niet alleen consistent in haar prestaties maar ook in haar vernieuwing. In vergelijking met de vorige editie in 2012 kent de selectie tien nieuwe spelers. De Ghanese bondscoach Akwasi Appiah bouwt zijn opstelling, net als zijn buitenlandse voorgangers in de afgelopen jaren, rond een vijfmans middenveld.

Vooral de Ghanese middenvelders zijn al generaties lang van hoog niveau. Op dit moment is Michael Essien de bekendste. Maar Essien die in de zomer verhuisde van Chelsea van Real Madrid, laat zijn club niet in de steek en heeft zich afgemeld voor dit toernooi. Een van de allegrootste spelverdelers was Abedi Pele Ayew, die in 1993 met Olymique Marseille de Champions League won. Nu spelen twee van zijn zonen bij dezelfde club. Over de oudste, Andre Ayew die als een van de belangrijkste spelers geldt, onstond veel ophef in Ghana toen eerder deze maand bleek dat ook hij wegens een juridische strijd om een blessure buiten de selectie viel.

Toch heeft coach Appiah nog altijd de beschikking over topspelers zoals Kwadwo Asamoah van Juventus, Christian Atsu van FC Porto en oud-Vitesse speler Anthony Annan die nu bij Osasuna in de hoogste Spaanse divisie speelt. Met natuurlijke nadruk op het middenveld is een keeper voor Ghana altijd al lastig te vinden. Appiah gebruikt dit toernooi Fatuwa Duada, de keeper van het lokale team Goldfields. Duada speelt al vele jaren onopgemerkt in de nationale competitie. Goldfields is ook een van de sponsors van het nationale team.

De vorige doelman Adam Kwarasey speelt in Noorwegen, waar hij is geboren. Kwarasey, die nu op de bank zit, spreekt geen lokale talen en is alleen voor een enkele voetbalwedstrijd in het land geweest. Voor deze halve Noor onder de lat verscheen, stond daar Richard Kingson die zich tijdens zijn profcarriere in Turkije liet naturaliseren met als naam Faruk Gürsoy. Kingson speelde niet zelden in het nationale team zonder aan een club verbonden te zijn. Ooit, in 2004 was de nood voor een keeper zo hoog dat Ghana een beroep deed op veteraan Edward Ansah, die ruim in de veertig was en al bijna tien jaar geen interland had gespeeld.

In de voorbereidende oefenduels rekende Ghana af met Egypte (3-0) en Tunesie (4-2). In de eerste twee poulewedstrijden wist Ghana defensief nog weinig indruk te maken. De defensie mag dan zwakjes heten, Ghana voert de strijd vanaf het middenveld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: