Ghana, volwassen ploeg op weg naar derde WK

 

Bondscoach Appiah

Bondscoach Appiah

Het Ghanese voetbalteam, waar Nederland zaterdag 31 mei tegen oefent, is volwassen geworden . En de bondscoach (eindelijk een Ghanees), kaart omkoping openlijk aan. De bondscoach Kwesi Appiah straalt vertrouwen uit. “We kunnen groter worden dan som van onze delen en de halve finale of de finale van het WK halen”. Appiah is niet onder de indruk van de zware loting voor zijn ploeg, die in Brazilië Duitsland, Verenigde Staten en Portugal treft. “Al mijn spelers spelen bij goede clubs, er is voor ons geen reden om bescheiden te zijn”.

Als historische grootmacht op het Afrikaanse continent, telde Ghana op het wereldtoneel vòòr 2006 nauwelijks mee. Maar nu staan de ‘Black Stars’ voor de derde, achtereenvolgende keer op het WK.

Appiah is de eerste Ghanese coach die zijn land op het WK leidt. In de kwalificatie maakte hij indruk met doeltreffende strategieën en goede resultaten tegen onder meer (toenmalig Afrikaans kampioen) Zambia en zesvoudig Afrikaans kampioen Egypte. De Ghanese pers steunt Appiah, waar voorgangers zonder uitzondering veel kritiek kregen.

Professioneel

De huidige bondscoach zorgt behalve voor resultaten ook voor een professionelere cultuur. In 2006 (Ratomir Dujkovic) en 2010 (Milovan Rajevac) stonden slecht communicerende Servische coaches aan het roer, die beiden vermeende financiële belangen hadden bij transfers van internationals, niet zelden via Servische spelersmakelaars. In dat licht is het opvallend dat Appiah eerder deze maand openbaar maakte dat hij 25.000 dollar heeft geweigerd van een (niet nader genoemde) speler die hoopte mee te gaan naar Brazilië. Hij verklaarde tegen een radiostation “als ik geld van mijn spelers aanneem, dan verlies ik mijn autoriteit”. Appiah ontving in eigen land, onlangs een eredoctoraat in de sport-psychologie en deze week zette de voetbalbond hem nog eens extra stevig in het zadel door zijn aanstelling, na het WK, met twee jaar te verlengen.

De eerste twee optredens werden gekenmerkt door onevenwichtige selecties, chaotische voorbereidingen en ruzies over geld. In 2010 hadden verschillende spelers, waarvan één zelfs zonder club, al maanden geen wedstrijd gespeeld. Maar ondanks de rommelige randvoorwaarden ontpopten de Ghanezen zich, als laatst overgebleven Afrikanen, als smaakmaker van het toernooi. En als Luis Suarez die ene veelbesproken bal niet voor de lijn had weggeslagen, had niet Uruguay maar Ghana in de halve finale gestaan. Maar meer nog dan een nationaal trauma, hield Ghana aan dat moment het besef over dat het land serieus meetelt. Appiah bevestigde dat bij de presentatie van zijn selectie: “We gaan vol vertrouwen naar Brazilië. We kunnen verder komen dan vier jaar geleden.”

Majestueus middenveld

De Ghanezen staan bekend als atletisch, snel en hard zover nodig, maar tegelijkertijd (vooral achterin) ook slordig. Net als Nederland, heeft ook Ghana vrijwel geen verdedigers met Champions League ervaring. Daniel Opare van Belgische topclub Standard Luik is de enige speler die niet in Afrika of in de onderste regionen van een Europese competitie speelt. Vooral het middenveld, in eigen land zelfs majestueus genoemd, bestaat uit spelers van Europese topclubs. Christian Atsu van Vitesse, de enige speler uit de Nederlandse eredivisie, heeft op het middenveld te maken met concurrentie van bijvoorbeeld Kwadwo Asamoah van Italiaans kampioen Juventus, Andre Ayew van Olympique Marseille en Michael Essien en Sulley Muntari van AC Milan.

Het aanvalsduo bestaat uit Asamoah Gyan, op het vorige WK goed voor drie goals, en Kevin Prince Boateng van Schalke 04. Bij veel Ghanese fans staat Boateng, ondanks zijn kwaliteit, ter discussie vanwege zijn gebrekkige loyaliteit omdat hij niet te porren bleek voor de WK-kwalificatiewedstrijden.

Geloof in Ghanese spelers

Boateng, Duitser van geboorte, werd vlak voor het vorige WK pas Ghanees, op verzoek van de nationale voetbalbond. Hij paste daarmee in een bredere trend die ook de Noorse keeper Adam Kwarasey en de in Amsterdamse geboren rechtsbuiten Quinsy Owusu-Abeyie (nu gepasseerd) een Ghanees avontuur schonk. Maar de aanwas van in Europa geboren ‘Afrikanen’ neemt af. Onder de huidige bondscoach is de jacht op ‘halve’ Ghanezen stilgelegd. Het Nederlandse talent Memphis Depay bijvoorbeeld, net als Boateng kind van een Ghanese vader, heeft de keuze om voor Ghana te spelen nooit overwogen. De meest recente debutant die bondscoach Appiah opriep, David Accam topscorer van het Zweedse Helsingborg, is op een Academy in Ghana opgeleid. Ook de Academy die Feyenoord ooit startte in Ghana heeft twee internationals van de huidige selectie opgeleverd. En hoewel Christian Atsu en Harisson Afful nooit voor de Rotterdamse club zijn uitgekomen, staan ze zaterdagavond in de Kuip, voor een oefenwedstrijd voor het WK.

 

One Response to Ghana, volwassen ploeg op weg naar derde WK

  1. Leila K. schreef:

    het was een mooi WK 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: