Ghana allesbehalve uitgebalanceerde ploeg

Ghana niet in balans tegen Nederland

Ervaren spelers niet allemaal fit voor WK, wellicht nog geen sleutelrol voor jonge generatie

Verschenen in NRC Handelsblad

PDF: Ghana_allesbehalve_uitgebalanceerd

Rotterdam, 1 juni 2010. Eén keer eerder voetbalden Nederland en Ghana tegen elkaar. In 1998 kwam Oranje tegen het grotendeels onbekende Afrikaanse land verrassend genoeg niet verder dan 0-0. Voor Ghana stonden inmiddels vergeten spelers als Gyan, Kuffour en Akunnor op het veld. De jonge Matthew Amoah keek vanaf de tribune toe. Maar zijn herinneringen zijn nog vers. Amoah: „Die wedstrijd werd gespeeld in Arnhem, waar ik nog niet zo lang bij Vitesse speelde. Een maand later maakte ik mijn debuut in de eredivisie. Er was destijds een kaartje voor mij geregeld. Ik heb de wedstrijd vanaf de tribune bekeken.”

Nu is Amoah zelf international. De selectie van zijn land is in intensieve voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika. Sinds het WK in Duitsland is Ghana geen onbeduidend land meer. Amoah mag hopen op een serieuze rol tijdens het toernooi. In de kwalificatie werd de aanvaller van NAC topscorer voor zijn land. De veertigvoudig international acht Ghana, ondanks een zware loting tegen Servië, Australië en Duitsland, kansrijk omde groepsfase te overleven.

„In 2006 kwamen we al bij de laatste zestien. Maar we hebben nu meer ervaring en zijn beter dan vier jaar geleden.”

Ervaring is voor Ghana vermoedelijk meer dan voor enig ander team een sleutelbegrip. De Servische bondscoach Milovan Rajevac benadrukt bij herhaling het belang van ervaring. Maar de ervaren spelers zijn niet allemaal fit, terwijl de jonge garde nog ervaring mist. Vorige week bleek dat de onbetwiste ster Michael Essien niet mee kan naar Zuid-Afrika. Essiens herstel van een knieblessure was een race tegen de klok, die het land maandenlang in zijn greep hield.

Door Essiens afwezigheid zal veel afhangen van Sulley Muntari, met Inter Milaan winnaar van de Champions League. In zijn zoektocht naar ervaren spelers selecteerde Rajevac ook kwetsbare spelers zonder wedstrijdritme. Stephen Appiah, aanvoerder van Ghana bij het vorige WK, speelde al meer dan twee jaar geen wedstrijd in clubverband.

Ook John Mensah is allesbehalve fit. Een rugblessure belet de sterke verdediger al maanden om voluit te trainen.  Doelman Kingson, voor zijn land steeds eerste keus, kwam de afgelopen jaren bij zijn club Wigan Athletic niet verder  dan de reservebank.

Zonder de profs die in Europa actief zijn telt Ghana internationaal niet mee. De laatste jaren werden nauwelijks spelers uit de nationale competitie geselecteerd. In de Ghanese selectie zitten nu zelfs drie spelers die in Europa zijn geboren. Naast voormalig jeugdinternationals Quincy Owusu-Abeyie uit Nederland en André Ayew uit Frankrijk, is vlak voor het toernooi ook de als Duitser geboren Kevin Prince Boateng geselecteerd. In de draaiboeken van de wereldvoetbalbond FIFA staat alvast een familiedrama geprogrammeerd als Ghana het laatste en mogelijk beslissende groepsduel tegen Duitsland speelt. Boateng, zoon van een Duitse moeder en Ghanese vader, staat dan wellicht tegenover zijn broer, Jerome Boateng, die voor Duitsland speelt. Kevin Prince Boateng veroorzaakte in Duitsland een volkswoede toen hij in de competitiewedstrijd van zijn club Portsmouth tegen Chelsea met een overtreding de Duitse aanvoerder Michael Ballack zo ernstig blesseerde dat die het WK moet missen.

Door blessures gedwongen leunde Rajevac tijdens het toernooi om de Afrika Cup, in januari van dit jaar, vooral op de spelers van Ghana die vorig jaar wereldkampioen ‘onder twintig’ werden. Rajevacs team verraste tijdens het toernooi door pas in de finale voor Egypte te buigen. Maar Ghanaweet als geen  ander land dat successen binnen Afrika en op jeugdtoernooien geen garantie bieden op een nationaal team dat ook wereldwijd meetelt. Ondanks vier continentale kampioenschappen en verscheidene wereldtitels voor jeugdteams slaagde het West-Afrikaanse land er vóór 2006 nooit in om zich te plaatsen voor de eindronde van het WK.

Het waren harde lessen om in te zien dat jeugdtoernooien, hoe succesvol ook, niet de opmaat zijn voor een doorbraak  bij de senioren. Tijdens dit WK zal de bondscoach in de aanval onder meer moeten kiezen uit Dominc Adiyiah en Matthew Amoah. Adiyiah werd vorig jaar als topscorer gekozen tot meest waardevolle speler op het jeugd-WK. De spits staat inmiddels bij AC Milan onder contract maar speelde daar nog geen wedstrijd. Vaak blijken Afrikaanse spelers niet in staat tot de professionele ontwikkeling die clubs op grond van hun leeftijd verwachten. Ook over Adiyiah bestaan twijfels of hij wel zo jong is als hij beweert.

Amoah denkt dat er vooralsnog geen sleutelrol voor de jonge generatie is weggelegd. „Volgens mij zijn ze nog niet klaar voor het grote werk.” Amoah behoort tot de ervaren spelers. In de eredivisie maakte hij al meer dan honderd doelpunten, ook in de Kuip, waar zijn land vanavond tegen Nederland speelt. De meeste doelpunten maakte hij in de Gelredome, waar hij in 1998 zijn land zag spelen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: